zagreb

Klub nezavisnih zastupnika za održavanje sjednice Gradske skupštine

17.03.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Klub nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poručio je u utorak kako sjednicu Skupštine zakazanu za 19. ožujka treba održati jer 'posada broda zadnja napušta brod', a Gradski su stožer Civilne zaštite prozvali za neodgovorno ponašanje jer 'kontrira' Nacionalnom stožeru i manipulira strahom građana

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek rekao je na konferenciji za novinare da će sjednica 19. ožujka biti održana ukoliko ne dođe do zabrane javnog okupljanja. Najavio je da će Predsjedništvo Gradske skupštine sutra donijeti odluke na koji način će se sjednica održati.

Ako će doći do velike financijske krize, zastupnik Petek predlaže privremeno ukidanje gradskog prireza. Pozdravio je odluku gradonačelnika Milana Bandića da se za sve sugrađane starije od 65 godina na tri mjeseca odgodi podmirenje režija ali predlaže da se računi plaćaju na 12 rata te stavi moratorij za naplatu komunalnih naknada, da se prestane naplaćivati paušal za iznamljivanje turistima, a udrugama koji koriste gradske prostore odgodi naplata najma.

Petek ističe i da se dezinfekcija vozila ZET-a obavlja neprimjereno, te da bi se gradski stožer civilne zaštite trebao ponašati odgovorno kao nacionalni stožer i ne bi trebao ni na koji način kontrirati i putem medija manipulirati strahom građana.

'Ima smisla održavati sjednicu. Posada broda ne smije napustiti brod, ona zadnja napušta brod, međutim ja vjerujem da će bolesnici i rizične skupine biti pošteđeni dolaska na sjednicu, a da ćemo mi svi ostali imati kao primjer građanima maske koje se moraju koristiti kada je god nekakvo veće okupljanje u pitanju', istaknuo je nestranački zastupnik Marko Torjanac.

Apel za žurnu pomoć nezavisnoj kulturi

Ističe kako je sektor izvedbenih umjetnosti jedan od najpogođenijih donijetim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa, a pogotovo samostalni umjetnici i nezavisni kulturni subjekti pa zbog toga za sjednicu Gradske skupštine predlažu da im se izađe u susret s isplatom sredstava za 2019., kao i prvog dijela isplate i redovno isplaćivanje za 2020.

Predlažu i da im Grad pokrije troškove prostora u kojima obavljaju redovnu djelatnost, a kada se situacija normalizira i prostora u kojima će izvoditi programe. Pozvao je građane da potpišu apel za žurnu pomoć nezavisnoj kulturi koji je pokrenut na portalu teatar.hr.

Nestranački zastupnik Tihomir Milovac poručuje da se zastupnici i Gradska uprava moraju odgovorno ponašati i pokušati pokazati da mjesta panici ne treba biti. Kaže i kako na žalost Grad Zagreb nije dovoljno spreman za ovakve krizne situacije, te da izjave iz Gradske uprave pokazuju da je ponašanje poprilično neodgovorno, vrlo često i suprotno onome što nalaže nacionalni stožer.

Poručio je kako nije nužno da se cijeli grad zaustavi, da sve stane, te da je bitno održati optmizam i pokušati zadržati redovno stanje.

Zastupnica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor kaže da je za nju veliki upitnik o čemu će na sjednici 19. ožujka pričati, te poručila kako od gradonačelnika Bandića očekuje da nastupi ispred građana Zagreba te da donese krizne mjere u smislu upravljanja Gradom i gradskim proračunom te da iskaže koje će aktivnosti i dalje biti na snazi, a što sve zaustaviti.