Shin Bet

Izraelska obavještajna agencija od utorka kibernetički prati sve osobe u Izraelu

17.03.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Izraelska obavještajna agencija Shin Bet u utorak je dobila dopuštenje za kibernetičko praćenje osoba u svrhu suzbijanja širenja epidemije koronavirusa i ta mjera stupa na snagu odmah, prenose novinske agencije

Shin Bet, agencija za unutarnju sigurnost, dobio je dopuštenje pratiti svaki mobitel u Izraelu tijekom 24 sata. Izvanrednu mjeru kibernetičkog praćenja vlada je donijela zaobišavši parlament što su pojedini političari i krugovi kritizirali kao protudemokratski potez.

Prethodno je, podsjeća agencija France presse, jedan parlamentarni odbor odbio dati zeleno svjetlo za praćenje.

Kibernetičko praćenje koristit će se za lociranje osoba koje su bile u kontaktu s nositeljima virusa. Riječ je o istoj tehnologiji koja se koristi u ratu protiv terorizma.

Izraelsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je više od 300 osoba zaraženo koronavirusom koji u Izraelu još nije izazvao nijedan smrtni slučaj. Odobrene su i kontrole je li osoba prekršila propise karantenu. Tisuće Izraelaca sada su u izolaciji.

Benny Gantz, čelnik saveza Plavo i bijelo koji je dobio tešku zadaću sastavljanja vlade nakon trećih izbora bez uvjerljivog pobjednika, izjasnio se protiv mjera, no tehnički premijer Benjamin Netanyahu brani svoju odluku objašnjenjem da bi za provedbu zakonskog prijedloga u parlamentu trebali dani, a virus se širi brzo.

Tehnologija, kako objašnjava portal bsite ynet, omogućuje Shin Betu da prati ljude koji se približe drugim osobama "na udaljenost u kojoj se mogu zaraziti" te ih izravno obavještava na njihove mobitele da su bili izloženi te zato moraju u karantenu ili na testiranje.