STIGAO U GRAD HEROJ

Klein razočaran Zagrebom zbog Vukovara

01.12.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Nekadašnji prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja i počasni građanin Vukovara, Jean Paul Klein, u pratnji osječkoga gradonačelnika Ivice Vrkića, posjetio je danas Vukovar gdje je razgovarao s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom

Klain je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo ponovnim boravkom u Vukovaru, dodavši da je s gradonačelnikom Sabom razgovarao o nizu pitanja, s posebnim naglaskom na gospodarstvo, posao i budućnost djece.

'Razočaran sam što nije bilo više međunarodne pomoći nakon što smo obavili proces mirne reintegracije', istaknuo je Klain, reklavši kako je imao i uvjeravanja iz Zagreba da će se u Vukovar i istočnu Slavoniju ulagati jako puno, no da to nije ostvareno.

Na novinarsko pitanje o problematici dvojezičnih ploča u Vukovaru, Klain se prisjetio problema registracijskih oznaka na osobnim automobilima u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata na tom području, naglasivši kako je za te ploče kompjutor jednostavno pomiješao brojeve i šest slova, koja su zajednička latiničnom i ćiriličnom pismu.

'Dat ću vam još jedan primjer. U Austro-Ugarskoj na austrijskoj strani novčanice bio je tekst na njemačkom, slovačkom, poljskom, češkom i rumunjskom, a na mađarskoj strani novčanice samo mađarski', rekao je Klain.

Naveo je i na primjer Belgije nakon Drugog svjetskog rata, na čijim je novčanicama tekst bio ispisan na flamanskom, francuskom, engleskom i njemačkom zbog velike njemačke nacionalne manjine u Belgiji, čime im se dalo do znanja da su građani Belgije.

Jean Paul Klein rekao je kako je rođen u Francuskoj gdje se nacionalnost ne spominje niti u jednom službenom dokumentu jer u Francuskoj ima Korzikanaca koji govore svoj jezik, Bretonaca sa svojim jezikom kao i Alzašana sa svojim.

'Svi smo Francuzi zbog Francuske revolucije od koje smo svi državljani Francuske, a ne nacionalne manjine', zaključio je Klain. Dodao je da 'investicije moraju doći jer ukoliko ljudi ne rade, troše vrijeme na druge aktivnostima koje ništa ne stvaraju'.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zahvalio je Kleinu za sve što je učinio za grad Vukovar stvarajući preduvjete za povratak stanovništva. Kazao je da se o referendumu vezanom za ćirilicu nije razgovaralo.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić potvrdio je Hini da će na sutrašnjoj sjednici osječkoga Gradskog vijeća, u povodu Dana grada Osijeka, Kleinu biti uručena povelja počasnog građanina Osijeka.

Nekadašnji prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja Jean Paul Klein danas je u Vukovaru obišao vukovarsku bolnicu, a popodne će posjetiti i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata kao i Spomen dom i mjesto masovne grobnice na Ovčari.