AMERIČKI DUG

Kina očekuje od Bidena konkretne mjere

17.08.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden, koji u srijedu treba doputovati u petodnevni posjet Kini, mora konkretno odgovoriti na zabrinutost Pekinga u vezi sa sposobnošću Sjedinjenih Država da namire svoj golemi dug, piše kineski list Narodni dnevnik

'Jasno je da je Kina, kao najveći vjerovnik SAD-a u inozemstvu i zemlja s najvećim dolarskim deviznim rezervama, zabrinutija zbog američke politike nego druge zemlje', piše list, službeno glasilo kineske komunističke partije, u komentaru.

'Pozivamo američku vladu da ozbiljno preuzme odgovornost i poduzme konkretne mjere u vezi s dugom', dodaje se u tekstu objavljenom u srijedu u međunarodnom izdanju Narodnog dnevnika.

Joe Biden dolazi u Kinu nakon brojnih kritika iz Pekinga u vezi s dogovorom koji su 2. kolovoza u zadnji čas postigli Bijela kuća i Kongres o podizanju granice zaduživanja.

Kina je upozorila na 'ovisnost SAD-a o dugu' i bez okolišanja je pozvala Washington da ubuduće ne živi iznad svojih mogućnosti.

Biden pak tijekom posjeta treba podsjetiti Kineze da je juan i dalje 'jako podcijenjen' i pozvati drugo po veličini gospodarstvo svijeta da potiče srednji sloj na veću potrošnju umjesto da se fokusira na masovni izvoz jeftine robe.

Biden će se tijekom petodnevna boravka u Kini sastati s predsjednikom Hu Jintaom, premijerom Wen Jiabaom i potpredsjednikom Xi Jinpingom

Bijela kuća napominje da se američki potpredsjednik neće ustručavati 'izraziti zabrinutost' zbog stanja ljudskih prava u Kini.