crne liste već postoje

Kina izbacuje 'neprilagođene' iz javnog prijevoza, 'ponavljačima' prijeti doživotni izgon

22.03.2018 u 21:38

Bionic
Reading

Kina je najavila nove mjere prema kojima 'društveno neprilagođene' osobe više neće moći koristiti javni prijevoz, dok 'ponavljačima' prijeti doživotni izgon iz metroa, autobusa, trajekata, vlakova i aviona

Pušenje u vozilima javnog prijevoza, korištenje nevažećih putnih karata, kao i širenje lažnih informacija o terorizmu samo su neki od prijestupa koji mogu dovesti na 'crnu listu' i trajan gubitak mogućnosti korištenja javnih prijevoznih sredstava.

Novi zakon stupa na snagu početkom svibnja, a sastavni je dio plana kineskog predsjednika Xi Jinpinga za uvođenje sustava društveno prihvatljivog ponašanja koji se temelji na principu koji ne poznaje rekonvalescenciju pa će tako onaj tko prekrši pravila biti protjeran iz javnog prijevoza.

Kineska vlada prošloga je tjedna izdala priopćenje u kojem stoji kako prekršitelji pravila ponašanja u društvu mogu očekivati zabranu korištenja prijevoza do godine dana. Među prijestupima koji dovode do izgona su i neplaćanje kazni i doprinosa za socijalno osiguranje.

  • +7
Neprilagođene putnike Kina će strogo kažnjavati Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kina, inače, već neko vrijeme primjenjuje ovakav režim. Kineski Vrhovni sud je, naime, početkom prošle godine donio odluku prema kojoj više od šest milijuna kineskih državljana više ne smije putovati avionom zbog društveno neprihvatljivog ponašanja.

>> Xi Jinping – skretničar, kočničar i ložač kineske ekonomije

Jedan od njih je kineski državljanin koji je sredinom prošle godine tijekom leta u pijanom stanju pokušao otvoriti vrata aviona.

Policija odvodi pijanog putnika koji je tijekom leta pokušao otvoriti vrata aviona Izvor: Društvene mreže / Autor: Newsflare Clips

Britanski tisak navodi kako je prema podacima tamošnje Uprave za civilno zrakoplovstvo ometajuće ponašanje putnika jedan od glavnih razloga za preusmjeravanje letova u Velikoj Britaniji, pri čemu je broj slučajeva u kojima sudjeluju britanski turisti posljednjih godina značajno narastao, te kako bi drastični kineski zakon trebalo uvesti i na Otoku.