'POLITIČKI PROGON'

Kijev: Vjernici ispred samostana čiji je poglavar odveden na sud

01.04.2023 u 19:14

Bionic
Reading

Deseci vjernika okupili su se u subotu ispred poznatog samostana u Kijevu čiji su redovnici, optuženi za povezanost s Moskvom, od srijede pod obvezom da se isele, a njihov poglavar mitropolit Pavel odveden je prijepodne na sud

S ikonama u rukama, vjernici i redovnici otišli su pred Kijevsko-pečersku lavru, samostan u glavnom gradu Ukrajine u kojem se nalazi pravoslavna crkva s povijesnim vezama s Moskvom. Njihovog poglavara mitropolita Pavela ispitale su ukrajinske vlasti tri dana nakon što su dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

Nasuprot vjernicima mala skupina proukrajinskih aktivista mahala je zastavama u nacionalnim bojama plavoj i žutoj u znak prkosa. Prema ukraijnskim sigurnosnim službama mitropolit je osumnjičen da je "opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

"Zakon i odgovornost za njegovo kršenje isti su za sve", inzistirao je čelnik SBU-a Vasil Maliouk, prema priopćenju za javnost.

“Lavra je pretražena”, rekao je mitropolit Pavel vjernicima ranije u subotu u videu koji je prenijelo nekoliko ukrajinskih medija.

"Kažu da podržavam agresiju Rusije na Ukrajinu. Rekao sam, kažem i reći ću: osuđujem sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano ". On je postupak protiv sebe nazvao političkim progonom.

Vjerski poglavar odveden je na sud u Kijevu na saslušanje, međutim to je odgođeno za ponedjeljak jer se mitropolit nije osjećao dobro.

"Stavljanje mitropolita Pavela u kućni pritvor zbog lažnih optužbi prirodna je posljedica anarhije koju je stvorila ukrajinska vlada", komentirao je glasnogovornik Pravoslavne crkve u Moskvi, Vladimir Legoida.