NA SAMITU

U Kijev doputovala i Kolinda Grabar-Kitarović

31.03.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u petak u drugi posjet Ukrajini od početka ruske agresije. S još troje europskih državnika sudjelovao je na sastanku na vrhu 'Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘, povodom godišnjice oslobođenja Buče

U Kijevu je na samit o ruskim raznim zločinima u Buči doputovala i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Sjedila je pored Olene Zelenske, prve dame Ukrajine.

Na samitu u Kijevu bilo je oko 100 uzvanika, uz online sudionike.

Premijer Plenković u Kijev je, kako je pojasnio, došao kako bi Ukrajini poslao poruku 'da je Hrvatska uz njih'. Usto je dogovoreno da će Hrvatska primiti ranjene ukrajinske vojnike koji će se liječiti u našim bolnicama, a poslije se i rehabilitirati u veteranskim centrima. Prvih 20 ranjenika trebalo bi vrlo brzo stići u Hrvatsku, najavio je ministar branitelja Tomo Medved koji je s premijerom doputovao u Kijev.

Plenković je rekao da se na sastanku sa Zelenskim govorilo o raznim oblicima podrške koju Hrvatska pruža Ukrajini. 'Dio toga odnosi se i na humanitarnu pomoć. U Hrvatskoj je negdje oko 25 tisuća Ukrajinaca koji su dobro integrirani diljem Hrvatske, integrirani u školski sustav', dodao je.

  • +2
Sastanak Andreja Plenkovića i Volodimira Zelenskog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH