istekao rok

Naguravanje ispred kijevskog samostana zbog deložacije, napadnuti novinari

30.03.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Ispred kijevskog samostana u četvrtak je nastalo naguravanje nakon što se ukrajinski ogranak pravoslavne crkve, koju vlada optužuje za povezanost s Rusijom, oglušila o naredbu o deložaciji

Napetosti zbog prisutnosti Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u 980 godina starom samostanu Kijevsko-pečevske lavre porasle su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Nekoliko sati nakon srijede u ponoć kada je istekao rok za napuštanje samostana, članovi Crkve nisu dopustili ulazak predstavniku vlade koji je došao pregledati zgrade kompleksa.

Reutersovi novinari ubrzo su svjedočili kako predstavnik Crkve pokušava spriječiti novinare da snimaju njezina člana koji je hodao unutar samostana.

„Lažete“, vikao je jedan muškarac iz kompleksa na novinare.

Neidentificirani muškarac udario je i gurnuo Reutersovog novinara, a drugu novinarku odgurnuo je svećenik dok mu je pokušavala prići. Nitko nije ozlijeđen.

Ukrajinska pravoslavna crkva druga je po veličini crkva u Ukrajini. Većina ukrajinskih pravoslavaca pripada zasebnom ogranku, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, osnovanoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka neovisnih od Moskve.

Vlada smatra da je UPC prekršio ugovore o najmu i nezakonito izgradio zgrade u lavri, no UPC to opovrgava i tvrdi da vlada nije pokazala nikakve dokaze za svoje optužbe.

Kijev optužuje UPC za održavanje veza s Rusko pravoslavnom crkvom koja podržava invaziju. UPC tvrdi da je prekinuo sve veze s Moskvom u svibnju 2022. godine.

UPC je tužio vladu zbog onoga što naziva nezakonitom deložacijom te ne planira napustiti kompleks do donošenja presude.