GRADONAČELNIK NIŠTA NE ZNA

Kerumova stanogradnja u oblacima

08.12.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik okupio je tisuću podstanara kako bi im najavio da gradnja stanova po cijeni od tisuću eura za kvadrat počinje u siječnju, no nije im znao kazati postoji li projekt, o koliko se stanova radi, koja je njihova kvadratura, kakvi su kriteriji za kupnju

Zapleo se splitski gradonačelnik Željko Kerum u svoje nedavno obećanje da će 'bageri za dvadesetak dana započeti gradnju jeftinih stanova za podstanare'. Tada, na sjednici Gradskog vijeća, nije želio otkriti lokacije jer se bojao da će ga sabotirati konkurencija. Danas je, kako ne bi ispalo da je baš skroz lagao, na Gripama okupio oko tisuću zainteresiranih kupaca i kazao im da će se graditi na Neslanovcu, u rubnoj splitskoj četvrti, i to – opet za mjesec dana.

Veliki sastanak s gradonačelnikom ogromna većina potencijalnih kupaca napustila je prilično razočarana – nije im, naime, znao odgovoriti na većinu postavljenih pitanja. A počelo je prilično obećavajuće: svi su osobno, telefonom ili pismeno, pozvani da prisustvuju prezentaciji projekta Kerumove stanogradnje, gdje bi konačno doznali kada će, gdje i kako kupiti stanove za obećanih tisuću eura po kvadratu.

Na ulazu u dvoranu zaštitari su marljivo uzimali osobne podatke i bilježili tko je zbilja zainteresiran, pojavilo se tu kompletno vodstvo grada, pa čak i mlađahni direktor novoosnovane gradske tvrtke Split gradnja. I to bi bilo to.

Kerum je građane savjetovao da pohrle po bankama i utvrde svoju kreditnu sposobnost, no nije im znao reći postoji li uopće projekt izgradnje, o kojem broju stanova se radi, kolika je njihova kvadratura, kakvi su kriteriji za kupnju… Ukratko, ne zna se apsolutno ništa!

'Trebate biti kreditno sposobni. Nema se tu što objašnjavati. Ako imaš novac, kupit ćeš stan', s nevjericom su splitski podstanari slušali riječi vlastitog gradonačelnika. Kao da će im banke izdati potvrdu o kreditnoj sposobnosti, a da ni one ni kupci ne znaju koliki kredit uopće trebaju podići.

'Ovo je nevjerojatno', komentar je jednog od sudionika sastanka, dugogodišnjeg podstanara, koji punih godinu i pol dana čeka na ostvarenje jednog od glavnih Kerumovih predizbornih obećanja.

'Ako već nisu sposobni napraviti svoj model stanogradnje, zašto su odustali od POS-a?' pitanje je na koje vjerojatno nikada neće dobiti odgovor.