RASMUSSEN PORUČUJE

Kemijsko oružje neprihvatljivo, ali NATO ne želi ratovati

14.06.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak da je svijet jasno rekao da je bilo kakva uporaba kemijskog oružja u Siriji neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog prava

'To je... pitanje koje izaziva veliku zabrinutost', rekao je Rasmussen nakon razgovora u Bruxellesu s moldavskim premijerom Iuriem Leancom: 'Međunarodna zajednica je jasno rekla da je bilo kakva uporaba kemijskog oružja u potpunosti neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona.'

Bijela kuća je u srijedu priopćila da su američke obavještajne agencije zaključile da su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristile kemijsko oružje u manjem razmjeru protiv pobunjenika.

Rasmussen je pozdravio 'jasnu izjavu SAD-a', ali nije govorio o eventualnim potezima koje bi NATO mogao poduzeti. On je u nekoliko navrata ponovio da NATO nema namjeru vojno intervenirati u Siriji.

Istaknuo je da sirijska vlada treba omogućiti pristup UN-u kako bi se istražila sva izvješća o upotrebi kemijskog oružja.

Također je kazao kako još uvijek vjeruje da je političko rješenje pravi način rješavanja sukoba. Pozvao je vladu i oporbu da sudjeluju na međunarodnoj konferenciji koju planiraju održati SAD i Rusija, uz apel da 'odmah zaustave krvoproliće'.