Svjetski dan moždanog udara

KBC Sestre milosrdnice: Otvorena nova angio sala za liječenje moždanog udara

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2019 12:53
  • Objavljeno 29.10.2019 u 12:53
Angio sala za liječenje moždanog udara.

Angio sala za liječenje moždanog udara.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Svjetski dan moždanog udara u KBC-u Sestre milosrdnice otvorena je nova angio sala, s tehnološki najnaprednijim uređajem za liječenje moždanog udara koji je nabavljen sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj

Uređaj ARTIS Zee Biplane, jedan je od pet takvih uređaja nabavljenih EU sredstvima, ukupne vrijednosti od 172 milijuna kuna. Oni su dio mreže intervencijske neuroradiologije, sa ciljem da se u što kraćem roku kod osoba s akutnim moždanim udarom izvadi ugrušak iz mozga i time smanje posljedice bolesti i povećaju šanse za oporavak.

To je uređaj koji spašava život, rekao je na otvorenju angio sale ministar zdravstva Milan Kujundžić, jer omogućava da se pacijent, koji je uslijed moždanog udara došao nepokretan, bez mogućnosti govora ili svijesti, vrati u normalan život.

'Ovo je još jedan u nizu malih koraka kada je riječ o napretku zdravstva u protekle tri godine. Mreža je uhodana ne samo u Zagrebu, nego i u Splitu i Rijeci, a u ponedjeljak će uređaj biti pušten u Osijeku. Na taj način Hrvatska se izjednačila s najrazvijenijim zemljama u svijetu, kao što smo to već učinili u intervencijskoj kardiologiji, kada je u pitanju infarkt', kazao je ministar.

Dodao je kako će se na tom tragu nastojati zadržati vrhunske liječnike u Hrvatskoj, a svakom pacijentu iz bilo kojeg dijela zemlje osigurati pomoć pri smanjenju posljedica vaskularnih bolesti.

Nadstandard u odnosu na dosadašnje mogućnosti liječenja

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić istaknuo je kako je ukupna vrijednost pet angio sala 172 milijuna kuna, a Hrvatska je dosad iz EU fondova ugovorila više od 1,7 milijardi kuna radova i opreme za bolnice i domove zdravlja.

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec rekla je kako je nova angio sala iznimni doprinos zbrinjavanju bolesnika s moždanim udarom i bolestima mozga jer će se bolesnicima moći pružiti nadstandard u odnosu na dosadašnje mogućnosti liječenja.

  • +14
  • +11

Svečano otvaranje nove angio sale u KBC- Sestre milosrdnice

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uslugu na takvom aparatu može pružiti samo ustanova koja ima dobro uhodanu ekipu i organizacijski može osigurati brzu proceduru zbrinjavanja, a to uključuje uslugu intervencijskih neuroradiologa 24 sata sedam dana u tjednu, kazala je.

Na Odjelu za neuroradiologiju i neurointervencije u zadnje je tri godine učinjeno više od 450 neurointervencijskih zahvata i dvostruko više angiografskih zahvata pacijentima iz cijele Hrvatske.

'U roku od 24 sata od simptoma moždanog udara pacijentima možemo izvesti zahvat, umanjiti štetu od moždanog udara i možda čak spriječiti invalidnost', ističe Zadravec.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!