NISMO SVI JEDNAKI

Iste zdravstvene tegobe ne pogađaju jednako žene i muškarce, a ponekad se različito i liječe

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 06.10.2019 18:29
  • Objavljeno 06.10.2019 u 18:29
tportal

Izvor: Alamy; Profimedia / Autor: Ivan Morarash; N.N.

Iskustva drugih s bolestima mogu nam koristiti u pravovremenom prepoznavanju ili liječenju, ali sve zdravstvene tegobe ne pogađaju jednako muškarce i žene, mogu se razlikovati i po simptomima, a i liječenje za istu stvar ne mora uvijek biti isto

Srčani udar

Osjećaj kao da vam slon sjedi na prsima, kao nagovještaj srčanog udara, nije tako učestao kod žena kao kod muškaraca. Brojne žene kao nagovještaj srčanog udara osjećaju pritisak u gornjem dijelu leđa, bol u čeljusti i kratak im je dah. Isto tako, mogu osjećati mučninu i vrtoglavicu. Srčani udar najveći je uzročnik smrti oba spola, a veću vjerojatnost umiranja od njega imaju žene.

Multipla skleroza

Teži oblici autoimunih bolesti češće pogađaju muškarce. Ukupno gledano, puno je više žena pogođeno multiplom sklerozom, ali gledamo li samo primarno progresivni oblik multiple skleroze (PPMS), njime je pogođen jednak broj muškaraca i žena. PPMS je teže dijagnosticirati i liječiti od relapsno-remitirajućeg oblika multiple skleroze (RRMS).

Moždani udar

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti u Republici Hrvatskoj i drugi uzrok smrtnosti te jedan od glavnih uzroka demencije. Svakih sat i 20 minuta u Hrvatskoj netko umre od moždanog udara. U SAD-u ga godišnje pretrpi gotovo 55 tisuća više žena nego muškaraca. Uobičajeni simptomi su iznenadna slabost, gubitak govora i ravnoteže te zbunjenost. Kod žena se često javljaju i drugi simptomi, poput nesvjestice, uznemirenosti, halucinacija, povraćanja, boli, štucanja i napadaja. Nakon doživljenog moždanog udara žene se obično teže oporavljaju.

Spolno prenosive bolesti

Vjerojatnost pojave simptoma spolno prenosivih bolesti poput klamidije i gonoreje manja je kod žena nego kod muškaraca, ali kod žena mogu dovesti do kroničnih upalnih bolesti u zdjelici i uzrokovati probleme s plodnosti. Kod muškaraca su takve komplikacije vrlo rijetke. Human papiloma virus (HPV) glavni je uzročnik raka grlića maternice, ali ne predstavlja sličan rizik za muškarce.

Gubitak kose

Muškarci imaju veću vjerojatnost gubitka kose starenjem nego žene. Prorjeđivanje ili gubitak kose pogodit će oko 40 posto žena u dobi od 50 godina, a prorjeđivanje kose u toj dobi osjetit će oko 85 posto muškaraca. Muškarci su skloni gubitku kose po istom obrascu - vlasi im se s godinama povlače sve više nazad, ali ćelavost može započeti i s jednim mjestom na tjemenu, odakle se širi. Kod žena se prorjeđivanje kose događa ili na cijelom vlasištu ili na nasumično pogođenim dijelovima.

Akne

Hormoni su vrlo često uzročnik pojave akni. Budući da su žene češće pogođene hormonalnim promjena, kako tijekom razdoblja trudnoće, tako i tijekom menopauze, sklonije su aknama u odrasloj dobi nego muškarci. I liječenje akni može ovisiti o vašem spolu. Liječnici ženama obično prepisuju lijekove za kontrolu hormona, poput kontracepcijskih tableta, dok se muškarcima češće prepisuju kreme koje se utrljavaju u kožu.

Stres

Žene su sklonije govoriti da su pod stresom nego muškarci. Ljutnju, razdražljivost i napetost u mišićima uzrokovane stresom u istoj mjeri osjećaju oba spola, ali žene se češće žale da im stres uzrokuje glavobolju, želučanu nervozu ili ih tjera na plač. Kod muškaraca je manja vjerojatnost da će zbog stresa osjetiti fizičke simptome.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju
11

Infekcije mokraćnog sustava

Žene su sklonije infekcijama mokraćnog sustava (IMS), ali one koje pogađaju muškarce su kompliciranije. Različiti su i uzroci, pa ih žene najčešće dobivaju zahvaljujući bakterijama prenesenim tijekom seksa ili izmetom jer je mokraćna cijev žena kraća i bliže je analnom otvoru. Kod muškaraca je vjerojatnije IMS uzrokovan nečime što blokira protok urina, poput povećane prostate ili bubrežnih kamenaca.

Bol

Kronična bol, koja traje duže od šest mjeseci i kao da se ne povlači unatoč liječenju, češće pogađa žene nego muškarce. Takav bol ima tendenciju trajati duže i biti intenzivnija kod žena. Liječnici još uvijek nisu sigurni zašto je tome tako, ali smatraju da bi uzrok mogle biti razlike u hormonima među spolovima.

Osteoporoza

Kako žene imaju veću vjerojatnost za oboljenje od osteoporoze, ona je kod muškaraca često zanemarena. Međutim, muškarac koji pati od smanjene gustoće kostiju i slomi kuk ima dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od žene s osteoporozom koja slomi kuk.

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju
11

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!