DRŽAVA MU POČISTILA RAČUN

Kažnjen novinar koji je otkrio lažni Đapićev magisterij

31.03.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Dok splitski sudac Robert Pešutić pred sudom u Rijeci čeka pravorijek za optužnicu oko zloupotrebe položaja i primanja mita, kod kuće mu je ipak krenulo: splitskog novinara Vladimira Matijanića država je nakon njegove tužbe ovršila za točno 3.666,60 kuna. Razlog: Matijanićevi tekstovi još iz 2005. godine...

Sudac Pešutić u javnosti je između ostalog poznat i po oslobađajućoj presudi protiv Ante Đapića u aferi 'lažni magisterij', kada je zaključeno da je, otprilike, prepisivanje znanstvenih radova uobičajena praksa na hrvatskim sveučilištima. Matijanić je potom u 'Feral Tribuneu' napisao dva teksta u kojima je problematizirao takav stav, pa ga je sudac tužio za povredu časti i ugleda.

Vrijedi napomenuti da je upravo ovaj novinar i otkrio cijelu aferu, odnosno činjenicu da je dugogodišnji pravaški šef doslovce prepisao gotovo cijeli rad, nakon čega je Pravni fakultet u Splitu Đapiću oduzeo njegovu akademsku titulu.

Pešutićeva kaznena tužba protiv novinara Matijanića dospjela je u ruke trogirske sutkinje Nele Šostera, koja ga je uspjela osuditi prije nego što je i sama otpuštena jer je neuredno izvršavala svoje sudačke dužnosti. Na drugoj instanci, Županijskom sudu u Splitu, pravo kolegi Pešutiću dalo je sudsko vijeće u sastavu Marica Šćepanović, Spomenka Tonković i Zoran Matulović. Potom je i Općinski sud u Splitu donio rješenje o ovrsi 3666,60 kuna, koje su Matijaniću skinute s računa dan prije nego što mu je ova odluka uopće uručena.

Uglavnom, novinar je osiromašen jer su sudovi unisono zaključili da je sporne tekstove pisao 's isključivim ciljem vrijeđanja suca Pešutića'. Iako bi, kaže Matijanić, Đapićevo oslobađanje komentirao i da je o tome odlučio neki drugi sudac, naprosto zato što se radi o aferi koju je osobno otkrio i na osnovu čega je proces protiv šefa HSP-a pokrenut.

'Kaznu sam bio dužan uplatiti u roku od četiri mjeseca od 1. prosinca 2010. godine, no to nisam učinio nadajući se da će biti zamijenjena radom za opće dobro. Vrijeđanje suca okajao bih guljenjem barem dva vagona krumpira. Nažalost, državi ne trebaju moje guliteljske usluge kada sama odlično guli.
Naravno, neću citirati inkriminirane tekstove. Time bih, valjda, ponovio kazneno djelo, a ne želim biti recidivist. Pokajnički ću tek priznati kako je sukus mojih komentara bio da Pešutić sramoti sudačku profesiju. Danas, nakon što je presuda izvršena, mogu se samo pokunjiti, te se nadati da su svi koji su sudjelovali u njezinu donošenju zadovoljni što nisam pobjegao od pravde. Da, izveli su me na pravi put i sada sam siguran: Pešutić nije ni njihova, ni sramota Republike Hrvatske koja me orobila štiteći njegovu čast i ugled, te krpajući kroničnu besparicu. Hvala im!', rekao je Matijanić za tportal.