nezakoniti stav

Kaštela tužila Split radi smjene direktora Vodovoda i kanalizacije

25.01.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Grad Kaštela podnio je tužbu protiv Grada Splita kojom osporava njegovo stajalište da se odluke o imenovanju i razrješenju direktora tvrtke Vodovoda i kanalizacije (VIK) donose običnom većinom, što je, po ocjeni Grada Kaštela nezakonito, izvijestili su u srijedu iz toga grada

"Podnesena je tužba Trgovačkom sudu u Splitu kojom se osporava nezakoniti stav Grada Splita da se odluke koje se tiču imenovanja i razrješenja direktora trgovačkog društva Vodovoda i kanalizacije donose običnom većinom", navodi se u priopćenju gradske Služba za odnose s javnošću koje je dostavljeno Hini.

Grad Split glasovao je za smjenu v.d. direktora Tomislava Šute, a, kako se navodi u pripćenju, ostalih 12 članova društva nisu tako glasovali.

Grad Split je s 56,83 posto udjela većinski vlasnik te tvrtke. Osim Splita, vlasnici te tvrtke su još gradovi i općine Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet. Na Skupštini u ponedjeljak nije bilo Grada Trogira i Općine Šolte.

"Takve odluke donose se isključivo dvostrukom većinom, što znači da Grad Split kao većinski dioničar u temeljnom kapitalu trgovačkog društva Vodovoda i kanalizacije ne može samostalno donijeti odluku",  poručuje se u priopćenju Grada Kaštela, koji je sa 17,58 posto na drugome mjestu u vlasničkom udjelu te tvrtke.

Različita tumačenja uloge "dvostruke većine" nastala su u vezi sa sjednicom Skupštine Vodovoda i kanalizacije, održane u ponedjeljak, na kojoj je od 13 članova bilo njih 11. Zamjenik gradonačelnik Splita Bojan Ivošević, koji je na toj sjednici zastupao Grad Split,  rekao je da za smjenu Šute nije potrebna "dvostruka većina", nego obična većina. 

Šuta, s druge strane, tvrdi suprotno te ističe kako je za smjenu potrebna "dvostruka većina", što znači da je Gradu Splitu kao većinskom vlasniku tvrtke potrebna potpora još šest članova Skupštine. To se, kaže Šuta, nije dogodilo, nego je od 11 nazočnih članova Skupštine samo Grad Split bio za njegovu smjenu.