USKRŠNJA ČESTITKA

Kardinala Puljića deložiraju iz rezidencije

23.04.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić obznanio je da je ponovno dobio nalog Općinskog suda u Sarajevu o deložaciji dijela njegove rezidencije 26. svibnja, iako se vjerovalo da je taj prijepor razriješen nakon što je Vlada Federacije BiH obitelji bivšeg djelatnika Službe državne sigurnosti (SDS) Fadila Smajovića, koji je prije rata u BiH koristio te prostore, dodijelila zamjenski stan, objavili su u subotu mediji u BiH

'Činjenica je da sam kao uskrsnu čestitku dobio sudsku odluku da će 26. svibnja u 11.00 sati biti izvršena deložacija', rekao je kardinal Puljić novinarima.

Dodao je da ipak očekuje mudro rješenje ovog prijepora, kazavši da je već razgovarao s predstavnicima vlasti u Federaciji BiH koji su obećali riješiti problem.

"Nadam se da će se pronaći mudro rješenje", rekao je kardinal Puljić. Pozvao je da se prijepor ne zlorabi u političke svrhe u kako ne bi pridonio stvaranju ozračja napetosti i političke manipulacije.

Glavni tajnik biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević rekao je kako je došlo do 'neusklađenosti' između ranijih odluka Suda u Sarajevu i vlade Federacije koja je već dodijelila zamjenski stan obitelji Fadila Smajovića koji je do rata u BiH živio u dijelu nadbiskupske rezidencije.

Iako je Vrhbosanska nadbiskupija vlasnik zgrade, dio prostorija u kojima boravi kardinal ranijom odlukom suda je dodijeljen obitelji pokojnog Fadila Smajovića.

Nadbiskup vrhbosanski trebao je 17. studenoga biti deložiran iz vlastite rezidencije, no tada su vlasti Federacije BiH i grada Sarajeva obećale kako će problem biti riješen dodjelom zamjenskoga stana Smajovićevoj obitelji u sarajevskom naselju Grbavici.

Obitelj Smajović je nasilno useljena u zgradu Vrhbosanske nadbiskupije sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što su napustili Sarajevo na početku rata 1992., provjerom prostorija koje su koristili utvrđeno je da su korištene za prisluškivanje i praćenje visokih crkvenih dostojanstvenika za potrebe jugoslavenske Službe državne sigurnosti.