IZMEĐU STOŽERA I MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Karamarko oklijeva oko referenduma o ćirilici?

23.11.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Sredinom svibnja predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je već trećeg dana trajanja inicijative potpisao referendumsku peticiju za ustavno definiranje braka. No sada je rezerviran prema zahtjevu za referendum o ograničavanju prava pripadnika nacionalnih manjina, koju je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Potpisi se prikupljaju od nedjelje, a Karamarko još uvijek to promatra s distance, piše Novi list

U utorak prijepodne Karamarko je izjavio novinarima da stranka nije o tome zauzela stav, ali da će on vjerojatno potpisati za to da jezik nacionalnih manjina može ući u službenu upotrebu tamo gdje njihov udio u stanovništvu prelazi 50 posto. Navečer je, pak, uz ogradu da HDZ tek treba o tome donijeti odluku, u intervjuu Novoj TV rekao da 'misli da će potpisati za referendum'. Može se, dakle, izvući zaključak da Karamarko oklijeva i da ni sam nije siguran treba li se HDZ aktivno uključiti u tu akciju, iako su pokretači njihovi bliski saveznici iz Stožera.

Čini se da je razlog procjena da je referendumsko pitanje neustavno i da bi Ustavni sud ovoga puta zabranio neposredno izjašnjavanje o pravima manjina. Da u HDZ-u razmišljaju na tom tragu, potvrđuju izjave potpredsjednika Kluba zastupnika Davorina Mlakara. 'Teško je govoriti unaprijed, ali ja sam uvjeren da Ustavni sud neće dopustiti održavanje tog referenduma', rekao je Mlakar gostujući u četvrtak na TV 24 sata.

Razgovarajući jučer s članovima predsjedništva HDZ-a, Novi list je doznao da ono još nije na dnevnom redu imalo novi referendum, ali i da je moguće da se o tome ni neće raspravljati.

Karamarko je u vrlo neugodnoj situaciji. S jedne strane ima obaveze prema Stožeru, jer ako ih HDZ sada ne podrži, doći će u pitanje iskrenost naših dosadašnjih stavova o Vukovaru i ćirilici. Ali ovaj referendum je sasvim različit od onog o braku, cilj mu je sužavanje nečijih prava i moguće su jako negativne reakcije iz međunarodne zajednice. Posebno onih zemalja koje imaju svoju manjinu u Hrvatskoj. Otegotna je okolnost Karamarku i što su strani veleposlanici bili u ponedjeljak u Vukovaru među onima koje je Stožer zaustavio da se pridruže Koloni sjećanja, pa stoga dobro znaju što se događa u gradu. Doista je nezahvalno prognozirati što će Karamarko napraviti u ovih tjedan dana, koliko još traje prikupljanje potpisa', rekao je jedan HDZ-ov dužnosnik.

Karamarko
se, znači, našao između aspiracija Stožera, čije djelovanje podržava od samog početka, te bojazni da bi to moglo dovesti HDZ na loš glas i izvan granica Hrvatske. S tim da bi hrvatska desnica sigurno jako zamjerila Karamarku kad bi ostao po strani referendumske inicijative koja je u stratu imala za cilj protjerivanje ćirilice iz Vukovara.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.