PARLAMENTARNI NADZOR

Karamarko je u SOA-i ljude zapošljavao na jedan dan?

15.04.2014 u 09:51

Bionic
Reading

Radna skupina saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost završila je nadzor u SOA-i u vezi s mogućim nepravilnostima pri zapošljavanju u tu sigurnosnu agenciju. Članovi te skupine, SDP-ovci Igor Dragovan, Igor Rađenović i Franko Vidović, HDZ-ovci Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak, Milorad Batinić (HNS) te Dinko Burić iz HDSSB-a, u iduća dva tjedna će izraditi zaključke, koje bi onda trebao usvojiti spomenuti odbor

Radna skupina istraživala je stvari koje su u sferi strogo povjerljivih, pa zasad nema nikakvih službenih informacija što su oni točno ustanovili i je li bilo slučajeva da su u SOA-u primani ljudi mimo sigurnosnih procedura ili potreba te agencije. Neslužbeno se može čuti da su članovi skupine, koje je ovlastio Odbor za nacionalnu sigurnost, navodno došli do podataka koji potvrđuju da je u razdoblju od 2006. do 2008. godine, kad je na čelu SOA-e bio Tomislav Karamarko, bilo zapošljavanja na nekoliko ili čak na samo jedan dan.

SOA je na taj način poslužila isključivo kao ulaz u državnu upravu, nakon čega su ti kratkoročni zaposlenici dalje prebacivani u druge dijelove državnog aparata, najčešće u Carinsku upravu, u dogovoru Karamarka, tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića. Pritom je ključno da se tako zaobilazilo institut javnog natječaja, bez kojeg nije moguće primati ljude u carinu.