KRIZA VLADE

Karamarko dao ostavku, Petrovu to nije dosta: Opozovite opoziv Oreškovića

15.06.2016 u 22:05

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održao je konferenciju za medije na kojoj je podnio ostavku na svoje mjesto u Vladi, a nakon njega novinarima se obratio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov tražeći od Domoljubne koalicije da opozove opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Na kraju je kratku poruku javnosti uputio i premijer Orešković

17:34  Kratkom izjavom javnosti se obratio premijer Tihomir Orešković. 'Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je odlučilo da je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Nakon toga on je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade. Pozivam sve dionike da pokažu maksimalnu odgovornost', kazao je Orešković.

'Ova Vlada ima puno toga napraviti u interesu Hrvatske. Na sva pitanja ću sutra odgovarati u Saboru', zaključio je Orešković.

17:00
Konferenciju za novinare održao je i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Rekao je da za Most postoje samo dvije opcije da se riješi aktualna politička situacija. 'Ili opoziv opoziva premijera Oreškovića ili novi izbori', kazao je Petrov.

'Naglašavali smo da znamo razlikovati individualnu odgovornost od stranke. Ono što je problem jesu određeni pojedinci. Danas pred tim ljudima stoji odgovornost, oni su ti koji trebaju odlučiti hoće li ova Vlada konačno dobiti pravu priliku ili će se dogoditi da idemo na nove izbore. Za nas postoje samo te dvije opcije. Naravno, ako nam konačno daju pravu, istinsku priliku, onda je prvi potez koji se treba napraviti opoziv opoziva gospodina Oreškovića. Samo su dvije mogućnosti da se kriza riješi - ili taj put ili novi izbori, na kojima će se mogućnost preslagivanja dati u prave ruke, a to su hrvatski birači. Ako se krene u nove izbore, taj će scenarij trajati tri mjeseca, a ukoliko se ovoj Vladi da prilika, može početi već danas', rekao je Petrov novinarima.

Upitan je li spreman dati svoju ostavku koju je zatražio Tomislav Karamarko, Petrov je odgovorio da je spreman podnijeti tu žrtvu za stabilnost države.

'Spreman sam dati ostavku ako će to tražiti HDZ da gospodin Orešković ostane premijer. Nama nije stalo do fotelja, meni je sasvim svejedno jesam li u Vladi, jesam li na mjestu gradonačelnika ili, još bolje, liječnik u bolnici', rekao je čelnik Mosta.

Apelirao je i na druge članove i Vlade i Sabora. 'Zaista se nadam i još jednom apeliram na mudrost i odgovornost svih članova Vlade i saborskih zastupnika da pokažu da im je stalo ne do Vlade, nego do države i hrvatskih građana. Hrvatski građani imaju percepciju da Vlada ne radi svoj posao, a to je zato što se njoj nije dala prava prilika. Ova Vlada ima mnogo toga napraviti, a hrvatski građani će, ukoliko dođe do izbora, bezrazložno trpjeti posljedice nekog neodgovornog čina. Ne želim da se privatizira neka stranka na razini pojedinaca. Nadam se da će prevladati mudrost i odgovornost', rekao je Petrov.

Obraćanje Bože Petrova



16:38
Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko javnosti se u srijedu obratio u središnjici HDZ-a. 'Mogu izjaviti da sam i zadovoljan i nezadovoljan onim što su rekli na Povjerenstvu za sukob interesa', rekao je Karamarko u obraćanju novinarima. 'Nezadovoljan sam jer su konstatirali nekakav sukob interesa, a zadovoljan sam jer je on uočen na neformalnom sastanku u Vladi koji nije odlučivao ni o čemu', pojasnio je Karamarko.

Dodao je da ga odluka Povjerenstva podsjeća na vrijeme verbalnog delikta. 'Čovjek koji je predsjednik neke stranke mora imati stavove o nekim pitanjima, prema tome mislim da je ta odluka na neki način isforsirana nečijim pritiskom', rekao je Karamarko, najavljujući pravnu bitku na Upravnom sudu.

'Nema sumnje da ću ovu odluku na Upravnom sudu u potpunosti pobiti, a ona govori da nema formalnog sukoba interesa', rekao je Karamarko.

Kazao je da je odnos s Mostom, ali i premijerom, bio loš, zbog čega traže opoziv Tihomira Oreškovića. 'Mogli smo napraviti puno više posla, puno bolje.'

'Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade', rekao je. Dodao je da poziva i premijera Oreškovića i Božu Petrova da učine isto.

Nakon objave odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o slučaju Tomislava Karamarka javnosti će se, ali odvojeno, obratiti sva trojica zasad još čelnih ljudi izvršne vlasti, i to prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko u 16.30 u središnjici HDZ-a, a potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov u 17 sati u Banskim dvorima, kao i premijer Tihomir Orešković, koji će svoje reći u 17.30.

Vjerojatno najiščekivanije obraćanje ono je Tomislava Karamarka s obzirom na jučerašnje neslužbene najave iz HDZ-a da će danas podnijeti ostavku na mjesto u Vladi, i to neovisno o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a ono je danas konačno 'presudilo' da je šef HDZ-a bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Zanimljivo je da se prema prvotnoj najavi Karamarko trebao obratiti javnosti na konferenciji za medije u Banskim dvorima, a potom su novinari pozvani u središnjicu HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

U potrazi za komentarom daljnjeg razvoja događaja ako Karamarko doista podnese ostavku, Petrova su novinari htjeli privesti pred mikrofone i kamere još jutros, no šef Mosta je najavio da će izjavu dati nakon odluke Povjerenstva, a očekuje se i što će reći o neslužbenim informacijama koje kolaju Saborom kako je HDZ ponudio Mostu dogovor da vrate HDZ-u Ministarstvo unutarnjih poslova, a HDZ bi zauzvrat ostavio Tihomira Oreškovića na mjestu premijera.

U Banskim dvorima javnosti će se nakon Petrova naposljetku obratiti i Orešković, o čijem bi se opozivu koji je pokrenuo HDZ u Saboru trebalo raspravljati sutra ili u petak