POVJERENSTVO ODLUČILO

Karamarko u sukobu interesa za 'Konzultanticu', za Soboli - nema postupka

15.06.2016 u 11:45

  • +7

Povjerenstvo odlučuje je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa

Izvor: tportal.hr / Autor: Petar Glebov, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju. Detaljno obrazloženje odluke Povjerenstvo će objaviti do kraja tjedna

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka „Drimia“, njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom „Peritus savjetovanja“, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog tog što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže.

Predmet je pred članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudić jer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.


Odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa s

13:45 Povjerenstvo će se povući na odlučivanje u slučaju Konzultantica i oko 14 sati će objaviti kako su glasali.

13:40 P
rijedlog Povjerenstva je da se ne pokreće postupak u dva slučaja vezana uz Soboli jer nisu utvrđene nikakve nove činjenice u odnosu na odluku Povjerenstva iz 2014. godine.

13:36 Tatijana Vučetić
, članica Povjerenstva smatra da je Karamarko bio u sukobu interesa.

'Posebno bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da je dužnosnik više puta javno iznosio svoj osobni stav u vezi arbitraže ali koristio politički utjecaj na tijelu koje je osnovano radi usuglašavanja političkih strana bio u sukobu interesa. Nemoguće je odvojiti funkciju predsjednika stranke i potpredsjednika Vlade.'

13:30
Ivanjek je predložio da se povodom osobnih i poslovnih odnosa Karamarka s Petrovićem Karamarko se nalazi u situaciji mogućeg utjecaja na nepristranost pa se mora izuzeti iz sudjelovanja u odlukama vezano za arbitražne postupke i ostalim pitanjima o Ini.

13:28 'Kada se Karamarko zalaže za izlazak arbitraže može se sumnjati u motive za takvo zalaganje', kazala je Orešković

13:21 Dalija Orešković,
predsjednica Povjerenstva kazala je da je Petrović tri dana nakon što je prestao biti član INA-e potpisao ugovor s Mol-om i to s osobom protiv koje se u Hrvatskoj tereti za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Orešković smatra da Karamarko svoje privatne stavove ne može odvojiti od sebe kao javne osobe te stoga već u tom dijelu našao u sukobu interesa.

RTL Autor: RTL


'Karamarko je koristio politički utjecaj vezano za svoj stav prema arbitraži tako da onaj potencijalni ili mogući sukob interesa u ovom osobnom iznošenju stavova i javnom zalaganju govori o tome da se dužnosnik našao u situaciji da je realiziran sukob interesa', kazala je Orešković.

13:20 Članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić navela je između ostalog da je Drimia u prvom kvartalu poslovala samo s Peritusom te da to naglašava posebnu poslovnu i osobnu povezanost članova uprave tih društava.

13:18
Ivanjek je naveo još neke činjenice a to je da je 1,15 milijun kuna iznos realiziranog ugovora između Drimie i Peritus savjetovanja koje je praktički jedan od najvažnijih klijenata tvrtke Ane Karamarko.Smatra da je Karamarko trebao deklarirati i poslovni odnos supruge s Josipom Petrovićem, tim više što je poslovna suradnja prekinuta kada se vidjelo da bi Karamarko mogao postati dužnosnik Vlade. Također naveo je da je Dužnosnik je propustio postupati vjerodostojno.

'Privatni interes dužnosnika je njegova povezanost s Josipom Petrovićem – radi se o dugogodišnjem prijateljstvu, ali i poslovnom odnosu Sobolija s INA-om te Drimie s Peritus savjetovanjem', kazao je Ivanjek.

13:15 '
Dužnosnik se našao u mogućoj situaciji sukoba interesa pa bi u ovoj situaciji trebalo upravljati na način da se izuzima od svih odluka vezanih za INU', kazao je Ivanjek

13.10
'Važno je naglasiti da se Karamarko nikada nije deklarirao okolnosti vezano uz tvrtku svoje supruge i poslovanju s Peritus savjetovanjem iako je javno govorio o svojem prijateljstvu s Josipom Petrovićem. Tu je okolnost svakako trebao deklarirati. Sudjelovao je najmanje jednom u razgovoru Vijeća suradnje Mosta i Domoljubne koalicije zastupajući stavove potrebe izlaska iz arbitraže',  rekao je Ivanjek, dodajući da se nakon deklariranja suzdržavanja od sudjelovanja u postupcima trebao suzdržati od javnog iznošenja stavova o Ini.

13:00 Ivanjek
je naveo da je Karamarko je bio suvlasnik u tvrtki Soboli do listopada 2006. godine. Soboli je poslovao s društvom INA od 2003. do 2014. godine. Soboli je ostvario prihode, u vrijeme dok je Karamarko imao udjele u tvrtki, od 5,5 milijuna kuna, a kao supotpisnik ugovora pojavljuje se Josip Petrović koji je bio član uprave INA-e do 2011. godine.18. travnja Karamarko je na upit novinara potvrdio da se s Petrovićem poznaje dugi niz godina i da su prijatelji. Najprije se izuzeo iz svih radnji vezanih uz INA-u, a onda je istaknuo da bi se Hrvatska trebala povući iz arbitraže, što je ponovio više puta kasnije. Josip Petrović je svjedok u arbitražnom postupku između RH i MOL-a', naveo je Ivanjek.

12:57 Ivica Relković (Most)
naveo je da je  Karamarko na sastanku bio eksplicitan da nastavak arbitraže nije dobro rješenje zbog moguće štete kao i oko kadroviranja u MUP-u i PNUSKOK-u dok je Josipa Rimac (HDZ) ustvrdila da Karamarko nije uvjetovao ništa. Milijan Brkić (HDZ) dodao je da se razgovaralo o pronalaženju političkog rješenja u arbitražnim postupcima.

12:50 Božo Petrov, potpredsjednik Vlade,
naveo je da je 5. svibnja održan sastanak Domoljubne koalicije i Mosta, ali da je na njemu bio svega desetak minuta zbog sastanka kojeg je imao s predstavnicima MMF-a. Naveo je da su ga kolege kasnije izvijestile da  da se na sastanku raspravljalo se o zahtjevu da Domoljubna koalicija kadrovira u policiji, da je Karamarko iznio mišljenje da je ishod arbitraže upitan za Hrvatsku i da bi bilo najbolje da se nagodi s Mađarskom. Mišljenje koje je Karamarko iznosio u drugim sastancima nije doživio kao ultimatum, već njegov stav.

12:48 Očitovanje ministra Darka Horvata.
Ministar je naveo da je o arbitraži iznosio osobni stav i stav odbora za energetiku HDZ-a prema kojemu se, ako između tvrtki vladaju normalni odnosi, ti odnosi trebaju rješavati unutar uprave, nadzornog odbora i skupštine.

12:44
U dopunskom očitovanju Petrović je prikazao ugovore koje je imao s Mol-om i koliko je od njih zaradio. Gotovo 73 posto poslovanja Petrovićeva tvrtka je imalo s Molom a ostalo s drugim poslovnim subjektom. Petrović ugovor s Molom ima do kraja 2016. Naveo je da nikad nije sudjelovao da pregovorima Vlade i Mola jer to nije ni predmet njihova ugovornog odnosa

 
12:43 Očitovanje Mol grupe.
'Nikad nismo angažirali Drimiju za bilo kakve djelatnosti', stoji u očitovanju

12:39 Čita se očitovanje tvrtke Peritus. Petrović je u njemu naveo da je njegova tvrtka ne bavi lobiranjem već konzultantskim poslovima. 'Nisam obavljao nikakve lobističke poslove za Mol', napisao je Petrović dodavši da je s Drimijom poslovao na način da su oni za njega se bavili medijskim objavama

12:35
Poslovna suradnja Drimije i Peritusa počela je 1. veljače 2012. i trajala do raskidanja 31. prosinca 2015. Navela je da za Peritus nije pružala nikakve usluge koje se tiču Ine i Mola Suradnja je trebala prema aneksiranom ugovoru trajati do 2017. godine. Svi poslovi koji su obavljeni za Peritus savjetovanje su iz medijske industrije Hrvatske i regije – konditorska industrija, šoping centri, energetska industrija... 'Navedeni poslovi nemaju veze s konzultantskim uslugama i poslovnog savjetovanja već je riječ o medijskim analizama i refleksijama određenih industrija u medijima. Drimia je ispostavljala mjesečne paušalne račune, a bila je definirana i isplata kvartalnih bonusa', stoji u očitovanju Ane Karamarko.

12:33
Karamarkova supruga navela je da je s Petrovićem surađivala dok je radila u EPH.

12:31
Drimia je dostavila sve ugovore koje je imala s tvrtkom Joze Petrovića ali je zatražila da se detalji ne objavljuju javno.

12:30 Ivanjek
čita očitovanje Drimije, tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane

12:28
Naveo je da je Vlada na sjednici 28. travnja dala ovlast Tomislavu Paneniću da zastupa Vladu u sporu s Mol-om. Dodao je da Vlada nije raspravlja o nekim drugim situacijama vezanima za Ina-u i da Petrović prema evidenciji u Vladi nikad nije bio od njenog formiranja. Orešković u svojem je očitovanju Povjerenstvu naveo kako ga prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko nije obavijestio o poslovnom odnosu tvrtke njegove supruge s tvrtkom Peritus prije glasanja o davanju ovlasti za zastupanje u procesu arbitraže.

12:26 Ivanjek čita očitovanje Vlade RH koje je potpisao premijer Tihomir Orešković

12:20 Ivanjek
je naveo da su nakon Karamarkova očitovanja zatražili odgovore na dodatna pitanja. U odgovoru na jedno od njih Karamarko im odgovorio da se zalagao za obostrani izlazak iz arbitraže, ali da je to bilo njegovo privatno mišljenje. Također je istaknuo da se u prostorijama Vlade RH nikad nije sastao s Petrovićem od kad je formirana Vlada, ali i da Ina i Mol nikad nisu bili predmet razgovora na kojima je Petrović mogao biti.

12:18
Karamarko je ustvrdio da nikakve sugestije na sastanku oko arbitraže nije davao. 'Činjenica da sam glasovao za produljenje ugovora odvjetničkom timu koji zastupa RH u sporu jasno govori o mom stavu', napisao je Karamarko u očitovanju.

12:15
'HDZ nikad nije održao službenu sjednicu o arbitraži i nije zauzet službeni stav stranke - naveo je Karamarko u očitovanju. Na sastanku Mosta i Domoljubne koalicije 5. svibnja nisam inzistirao na imenovanju ravnatelja policije i šefa PNUSKOK-u; na tom sastanku se promišljala međunarodna dimenzija arbitraže, ali nije bilo pritisaka na Most, očitovao se Karamarko.

12:13
Karamarko se očitovao da je dao suglasnost da Tomislav Panenić kao ministar zastupa RH u sporu s Mol-om u Arbitražnom postupku. 'Lako je provjeriti da moja supruga nikad nije poslovala s INA-om i Peritus savjetovanje. Sukoba interesa nema niti ga je u jednom trenutku bilo' , kazao je Karamarko.

12:13 Ivanjek
je najavio da će pročitati sva očitovanja koje je Povjerenstvo dobilo.

12:11
Naveo je da je Povjerenstvo primilo neanonimno pismo s korisnim podacima prema kojima se 5. svibnja održao sastanak između petorke Mosta i Domoljubne koalicije, među ostalima Petrova i Karamarka, te da je Karamarko na tom sastanku tražio odustajanje od arbitražnog postupka s MOL-om. Zbog toga je zatražio od svih aktera da se očituju.

12:07
'Povjerenstvo je pokrenulo postupak 18. svibnja o sukobu interesa prvog potpredsjednika Vlade zbog poslovnog odnosa tvrtke Drimia, njegove supruge i Peritus savjetovanja Josipa Petrovića. Utvrđuje se je li prvi potpredsjednik Vlade propustio deklarirati da tvrtka njegove supruge posluje s tvrtkom Josipa Petrovića', kazao je Ivanjek.

12:03
Sjednica započela, član Povjerenstva Davor Ivanjek obrazlaže činjenično stanje i zašto je pokrenut postupak

12:00
Zbog velikog interesa medija sjednica malo kasni s početkom. Povjerenstvo čine Dalija Orešković, Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić te Boris Spudić koji se izuzeo iz ovog postupka jer je bio Karamarkov savjetnik.


11:58
Očekuje se da bi sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mogla potrajati više od sat vremena, s obzirom da Povjerenstvo donosi odluke u dva slučaja.Podsjetimo, Povjerenstvo je 18. svibnja pokrenulo postupak kako bi utvrdilo nalazi li se Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka njegove supruge 'Drimia' dvije godine imala ugovor s tvrtkom lobista MOL-a Joze Petrovića.

U spornom ugovoru, kojeg je objavio tjednik Nacional, stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki Drimia isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna. Povjerenstvo je ispitivalo je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezanih uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to ubuduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Osim toga, Povjerenstvo će odlučivati hoće li ponovno pokrenuti postupak vezan uz Karamarkove poslovne udjele u tvrtki Soboli, odnosno o tome je li ih prenio na drugu osobu nakon što je 2006. postao šef obavještajne službe.

Povjerenstvo je u tom slučaju već donosilo odluke o nepokretanju postupka i to 2014. i 2015. godine, a predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković za Hinu kaže: 'Na temelju dokumentacije iz Trgovačkog suda smo utvrdili da je Karamarko prenio vlasništvo na Ivana Beketu još u listopadu 2006. godine. U novim se prijavama osporava vjerodostojnost dokumentacije, pa smo napravili dodatne provjere je li došlo do prijenosa vlasništva i temeljem toga ćemo donijeti odluku o tome hoće li biti pokrenut postupak'.