NOŽA NEMA

Policija vjeruje da ima ubojicu, ostavio DNK na preminulom Grku?

08.08.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Grčka je u šoku nakon užasnih scena sinoćnjeg divljanja ispred OPAP Arene u atenskoj četvrti Nova Philadelphija. Uoči utakmice Lige prvaka, više od stotinu huligana koji navijaju za zagrebački Dinamo, napalo je navijače suparničkog AEK-a. U napadu je smrtno stradao 29-togodišnji navijač grčkog kluba

U masovnim neredima jedna je osoba poginula, jedna se bori za život, a ozlijeđeno je još najmanje osmero ljudi. Policija je uhitila 96 osoba, među njima 82 Hrvata. Cijeli dan traju racije i potraga za ostalim sudionicima nereda.

'Kolega grčki novinar mi je rekao da hrvatski navijači idu na DNA testiranje. Neki grčki mediji donose da policija sumnja kako ima ubojicu među 98 privedenih, od kojih su 82 Hrvata. Na preminulom navijaču je ostao DNK trag, noža nema, nož je sakriven ili odbačen i za tim ključnim dokazom se traga', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Šepat.

Policija provodi racije po hotelima, tražeći navijače koji su sudjelovali u sinoćnjim neredima, ali nisu uhićeni. Grci su bijesni na policiju koja je ima velike propuste. Ispostavilo se, naime, da je 4. kolovoza, četiri dana prije utakmica, hrvatska policija javila Grcima da će doći 150-200 rizičnih navijača.

  • +6
Očevid na mjestu sukoba huligana Dinama i AEK-a gdje je grčlki navijač ubijen Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Crnogorska policija je jučer javila da je između tri i šest sati ujutro u Crnu Goru ušlo 120 hrvatskih državljanina i javili su grčkoj policiji. Oni su se odlučili na diskretnu pratnju. Atena je jedan velegrad koji sa širim područjem ima tri milijuna stanovnika, a navijači Dinama, svjesni da ih se prati, napravili su manevre, raštrkali se i tu se policija izgubila. Navijači su ostavili vozila na jednom parku, formirali se u jednu grupu i podzemnom željeznicom došli na mjesto gdje je došlo do napada', navodi reporter.

Pokrenuta je interna istraga o propustima grčke policije u sukobu navijača u Ateni. Istragu će voditi policijski general-pukovnik Eleftherios Garilas, koji će istražiti i zašto atenska policija nije uspjela zaustaviti huligane unatoč zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a, koja je u utorak trebala biti odigrana u OPAP Areni u atenskoj četvrti Nea Filadelfija, gdje se i zbio sukob s tragičnim posljedicama. Zbog ovog sukoba Udruženje europskih nogometnih saveza (Uefa), pod čijom se ingerencijom odigrava Liga prvaka, odlučilo je odgoditi utakmicu.

Grčki mediji pišu da je tamošnja policija na granici sa Sjevernom Makedonijom uhitila sedam hrvatskih državljana. Pokušali su kombijem napustiti zemlji, a kod njih su pronađeni noževi i palice. Jedan hrvatski državljanin priveden je i na granici s Albanijom zbog sumnji da je sudjelovao u neredima.