'NE IZLAZITE AKO NE MORATE'

Kancerogeni benzen Brođane ponovno 'zarobio' u četiri zida

04.11.2012 u 15:57

Bionic
Reading

U Slavonskom Brodu jutros je ponovno bila visoka koncentracija kancerogenog benzena u zraku, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda. Ministarstvo zaštite okoliša demantira objavljene podatke

Naime, u 9 sati koncentracija kancerogenog benzena u zraku iznosila je 16,4 mikrograma po prostornom metru.

Iako je mjerna postaja u Slavonskom Brodu zabilježila da je koncentracija benzena u 10 sati smanjena na 6,4 mikrograma po prostornom metru, satne vrijednosti i dalje prelaze dopuštenu godišnju koncentraciju od 5 mikrogram po prostornom metru, navodi se.

U izvješću na internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda također se ističe kako se 'čini kako je postala uobičajena praksa da je zrak u Slavonskom Brodu jedan dan zagađen prekomjernom koncentracijom sumporovodika, a drugi dan prekomjernom koncentracijom benzena'.

Slavonsko-brodske gradske vlasti i dalje upozoravaju sve građani da obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koje svakoga sata objavljuje mjerna postaja u Slavonskom Brodu, te da u uvjetima onečišćenja zrak, kakvi su zabilježeni jutros u 9 sati, ne izlaze iz kuće osim ako je to uistinu nužno.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH priopćili su kako se u javnosti plasiraju neispravno interpretirani podaci o izmjerama plinova u zraku te da se sukladno Zakonu o zaštiti zraka ocijenjivanje kvalitete zraka obavlja na temelju rezultata mjerenja onečišćujućih tvari tijekom najmanje jedne godine mjerenja.  

Iz Ministarstva ističu kako se u posljednja četiri mjeseca, u mandatu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, poduzeti konkretni koraci za trajno rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu koje dolazi iz Rafinerije nafte Bosanski Brod u Republici Srpskoj (BiH).

U priopćenju se ističe kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH dobilo uvjeravanje Uprave Rafinerije nafte Bosanski Brod da Rafinerija ide prije predviđenog roka u remont, te će od 10. studenoga do 31. prosinca 2012. biti zaustavljen svaki rad.

Kako je zima kritično razdoblje u kojem je povećana mogućnost onečišćenja iz više izvora, uz nesumnjiv doprinos Rafinerije iz Bosanskog Broda, ovo gašenje trebalo bi stanovnicima Slavonskog Broda olakšati ovaj dio godine, navodi glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac.

U vezi s interpretacijama podataka ističe se kako se 'sukladno Zakonu o zaštiti zraka ocijenjivanje kvalitete zraka obavlja na temelju rezultata mjerenja onečišćujućih tvari tijekom najmanje jedne godine mjerenja, ali se pri tome dobivene izmjerene vrijednosti uspoređuju s propisanom graničnom vrijednosti (GV) u odnosu na propisano vrijeme uprosječivanja koje može biti satno, dnevno ili godišnje.

Stoga je za ispravno razumijevanje i tumačenje rezultata praćenja kvalitete zraka na nekom području izuzetno važno na koje razdoblje se moraju raditi prosjeci za svaku tvar posebno i prema tome se uspoređuje je li zrak za tu konkretnu tvar onečišćen ili nije', navodi se.

Tako je vrijeme uprosječenja za benzen jedna kalendarska godina, što znači da se zrak može kategorizirati nakon proteka vremena od jedne godine, kada se izračuna prosjek svih izmjerenih satnih koncentracija u jednoj godini te uspoređuju sa propisanom graničnom vrijednošću od 5 mikrograma po prostornom metru (?g/m3).

Godišnja koncentracija benzena u Slavonskom Brodu u 2011. godini, kažu u Ministarstvu, iznosila je 2,28 ?g/m3 što je daleko ispod propisane granične vrijednosti od 5 mikrograma, te je zrak u Slavonskom Brodu po pitanju benzena I. kategorije odnosno čist ili neznatno onečišćen, ističe se u priopćenju.