ZELENI UPOZORAVAJU

'Kanal koji će prepoloviti otok Pag je nerazuman'

23.05.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Zelena lista najoštrije osuđuje namjeru lokalnih vlasti Grada Paga da dozvoli izgradnju kanala koji će otok Pag prepoloviti na dva dijela, priopćila je danas ta stranka

Smatraju da se projekt kanala Košljun - Grad Pag mora brisati iz svih lokalnih i županijskih prostornih planova kao i da se takvi veliki zahvati u okoliš, koji bitno mijenjaju. 'Osim što taj projekt zadire u osnovnu geografsku i ekološku bit otoka, što je samo po sebi iracionalno i štetno, smatramo da će ugroziti i uništiti mnoge kulturno-povijesne spomenike i tradicijske cjeline koje čine identitet Paga kao otoka, a posebno Grada Paga', navodi u priopćenju Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih.

'Otok Pag hrvatski je otok koji rado posjećuju svi građani i građanke Hrvatske, a u ljetnim mjesecima na njemu borave i tisuće stranih turista uživajući najviše u njegovim prirodnim ljepotama, povijesnoj i kulturnoj baštini te jedinstvenu krajoliku. To nije i ne može biti isključiva stvar jednog gradonačelnika i gradskog vijeća od petnaestak članova', navodi Zelena lista.

Dodaje da kako ne postoji konsenzus lokalnog stanovništva, niti je javnosti dosad predočena Studija utjecaja na okoliš, a nije dokazana ni ekonomska isplativost kanala ocjenjujući da su lokalni političari izmanipulirani ili korumpirani od određenih osoba koje se eksponiraju u javnosti kao vizionari ili 'developeri' projekta.

Zbog svega toga, kako se navodi, Zelena lista dala je svesrdnu podršku građankama i građanima Paga okupljenima u nekoliko nevladinih udruga koji se protive izgradnji kanala te je organizirala i potpisivanje peticije na mreži na svojoj web stranici.

'Očekujemo od hrvatske Vlade da resorna ministarstva ispune svoju osnovnu zadaću – da zaštite nacionalne interese i obrane otok Pag od nerazumnih poduzetničkih nasrtaja kapitala nepoznatog porijekla', stoji u priopćenju Zelene liste koje je potpisala supredsjednica Vlasta Toth.