povreda zračnog prostora

Kanadski istražitelji traže oboreni leteći objekt: 'Najvjerojatnije se radi o još jednom balonu'

12.02.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Kanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov oborio iznad kanadskog teritorija Yukona, izjavio je premijer Justin Trudeau u nedjelju, a američki senator je rekao da se najvjerojatnije radi o balonu sličnom onome srušenog iznad Aljaske

"Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt", rekao je Trudeau novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu riječ, već samo da "predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu".

"Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori", dodao je.

Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon.

Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje.

Vođa većine u američkom senatu Chuck Schumer je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Yukona u subotu, baloni.

  • +3
Ostaci srušenog kineskog balona Izvor: Profimedia / Autor: Petty Officer 1st Class Tyler Th / AFP / Profimedia

"Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog", kazao je Schumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti "ne sliče puno" kineskom balonu.

Američki su dužnosnici dva puta u 24 sata zatvorili zračni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je u nedjelju nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Michigan.

Američka vojska je u subotu podigla borbene mlazne zrakoplove u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru.

Zajednička američko-kanadska sjevernoamerička obrambena organizacija NORAD je kasnije objavila da piloti nisu pronašli ništa sumnjivo.