zacementirana vlast

Kambodžanska vladajuća stranka proglasila izbornu pobjedu

23.07.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Stranka dugogodišnjeg kambodžanskog premijera Hun Sena proglasila je u nedjelju izbornu pobjedu na općim izborima koji se uvelike smatraju nevjerodostojnim i čiji je cilj samo zacementirati vladavinu Kambodžanske narodne stranke (CPP), javlja Reuters.

"Pobijedili smo velikom većinom... ali još ne možemo izračunati broj mjesta", rekao je Sok Eysan, glasnogovornik CPP-a koji je na izbore izašao gotovo bez protivnika.

Bivši gerilac Crvenih Kmera, Hun Sen (70) vodio je Kambodžu 38 godina i odbacuje optužbe zapada za nevjerodostojnost izbora, te je odlučan spriječiti svaku prepreku u pomno kalibriranom prijenosu vlasti na najstarijeg sina Hun Maneta.

Nikakav vremenski okvir za primopredaju vlasti nije objavljen sve do četvrtka kada je Hun Sen signalizirao da bi njegov sin "mogao biti" premijer za tri ili četiri tjedna, ovisno o tome "hoće li Hun Manet to moći ili ne".

Vladajuća stranka objavila je i da je "vrlo izvjesno" da je Hun Manet osvojio mjesto u Nacionalnoj skupštini, što je bio preduvjet da može postati premijer.

Velike sile pomno će pratiti hoće li Hun Manet zadržati autoritarni status quo ili će težiti većoj liberalizaciji i više zapadnjačkom stilu demokracije.

Ključno će biti hoće li nastojati izvući Kambodžu iz orbite Kine i popraviti veze sa Sjedinjenim Državama.

Hun Manet dočekan je kao rock zvijezda na velikom skupu u petak, gdje je obećao da je glasovanje za CPP glas "za svijetlu i prosperitetnu budućnost" i upozorio na neodređene "ekstremističke" pokušaje "uništavanja izbora".