priprema za višu dužnost

[VIDEO] Kamala Harris podnijela ostavku na mjesto senatorice

18.01.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Kamala Harris, koja će za par dana prisegnuti za novu američku potpredsjednicu, podnijela je ostavku na mjesto u Senatu

Kamala Harris u popodnevnim satima po hrvatskom vremenu poslala je svoje pismo ostavke na mjesto senatorice, na kojem je provela četiri godine.

Naime, Harris će za par dana prisegnuti za američku potpredsjednicu, a time će postati i predsjednica Senata. Iako kao potpredsjednica SAD-a predsjedava i Senatom, Harris ne može glasati, osim u slučaju neodlučenog rezultata glasanja između republikanskih i demokratskih senatora.

'Ovo nije zbogom. Iako podnosim ostavku, uskoro ću dati zakletvu koja će mi omogućiti da predsjedam Senatom. Kao što je svojedobno rekao Walter Mondale, senator koji je također postao potpredsjednik SAD-a, funkcija potpredsjednika jedina je koja pripada i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Odgovornost je veća jer u Senatu imamo podjedank broj Demokrata i Republikanaca', napisala je Harris u uvodniku u San Francisco Chronicle.

<<< Tko je Kamala Harris, buduća američka potpredsjednica? Imala je nevjerojatnu karijeru >>>

Harris će kada položi prisegu postati prva žena na funkciji potpredsjednice, ali ujedino i prva osoba afro-američkog te azijskog podrijetla na toj visokoj funkciji.