GLOBALAN TREND

Kakvu korist imaju hrvatski pacijenti od zalijevanja vodom?!

25.08.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Iako se Ledeni izazov proširio i na Hrvatsku, do danas kod nas nisu postojali udruga ni žiroračun na koji osobe koje su sudjelovale u zalijevanju ledenom vodom, među kojima su Severina, Jelena Rozga i Ava Karabatić, mogu uplatiti sredstva za pomoć liječenju oboljelih od rijetke neurološke bolesti - amiotrofične lateralne skleroze (ALS)

Cilj ove globalne akcije je podizanje svijesti i prikupljanje novca za istraživanje ALS-a. U SAD-u se poznati polijevaju hladnom vodom te uz to trebaju uplatiti barem deset dolara u fond za istraživanje ove rijetke bolesti koja se manifestira odumiranjem mišićnog tkiva, a od koje obolijevaju jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika.

Iako akcija u Hrvatskoj traje već neko vrijeme, tek je od danas službeno osnovana udruga Nuron te je otvoren žiroračun. Udrugu je osnovala Slavica Horvat, čiji je sin Kristijan saznao tešku dijagnozu za svoj 18. rođendan. Nakon samo deset dana nije se više mogao kretati. Zahvaljujući humanitarnoj pomoći, dobio je priliku za liječenje u Kini te se, suprotno prognozi liječnika, danas može sam kretati. Podržava akciju Ledeni izazov, planira se i sam politi vodom, a izazvat će ministra zdravlja i predsjednika Vlade da učine isto.



'Bolest je neizlječiva, a uzrok se ne zna. Sporadično je nasljedna, ali kod većine se spekulira o raznim okolišnim čimbenicima', kazao je Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju KB-a Dubrava.

Slavica Horvat kaže da u Hrvatskoj čak ne postoje službeni podaci o broju oboljelih. Ona ih osobno zna 25.

'Iako bogati i slavni uplaćuju novac u američki fond, oboljeli u Hrvatskoj nemaju nikakve koristi od toga. To što se uplaćuje uplaćuje se za istraživanja i to u Americi… Pitanje je kada će to doći do hrvatskog pacijenta. Naši pacijenti nemaju vremena za to. Zato smo izlaz našli u Kini', kaže Horvat za Dnevnik 3 HTV-a. Njezin je sin na trotjedno liječenje otišao u invalidskim kolicima, a vratio se bez ikakvih pomagala za kretanje.

'Sam put, tretman i taj prvi dio liječenja koštali su 28 tisuća eura. Druga faza je šestomjesečna rehabilitacija u toplicama, no Kristijan je imao pravo na samo 21 dan. Treća faza je ponovni tretman u Kini da mu se vrati fina motorika', kaže Slavica Horvat.

'Od danas imamo žiroračun i pozivam sve, pa i poznate i utjecajne, da uplate novac i da tim ljudima pružimo priliku', zaključuje.