oluje, suša, visoke temperature...

Kakvo nas ljeto čeka? Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu; u Europi vrućine, evo kako će biti u Hrvatskoj

19.05.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Ljetne vrućine ne bi trebale tako pogoditi sjeverni dio Europe kao onaj južni, kažu meteorolozi najpoznatijeg metereološkog servisa AccuWeather

Portugal, Španjolsku i Italiju čeka vruće razdoblje s dosta 'temperaturnih uspona i padova' tijekom cijele sezone.

Svaki toplinski val će na tome području trajati tjedan ili dva i karakterizirat će ga rekordne temperature, no njih bi trebali prekinuti spori olujni sustavi koji će dovesti do pada temperatura i oborina, prognoziraju metereolozi najpoznatijeg svjetskog metereološkog servisa AccuWeathera za Europu.

Južni dio Europe očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stupnja Celzijevih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stupnja Celzijevih. Slično je bilo i s Atenom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stupnja, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stupnja između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Ateni.

Vrući periodi bit će popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebale biti blažeg oblika nego 2021.

U drugoj polovici ljeta, predviđaju metereolozi AccuWeathera, bit će češćih grmljavinskih nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerojatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač. Iako će oborine pomoći u ublažavanju suše diljem Balkana, istovremeno će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza u cijeloj regiji. Metereolozi ističu kako bi ljetno vrijeme moglo, također otežati i uzgoj povrća.

Slično kao na Balkanskom poluotoku, oluje s grmljavinom širom Europe pomoći će u ublažavanju zabrinutosti zbog suše. No, s druge, pak, strane, upozoravaju kako bi suša mogla izazvati i druge komplikacije, poput izleta riječnim brodovima jer, kako ističu, što je sušnije, manje je vode u rijekama.