'ŽELJEZNA KUPOLA'

Kakvo je to oružje protiv Palestinaca razvio Izrael?

22.11.2012 u 07:41

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko godina Izrael je radio na usavršavanju sustava raketnog presretača za sve vremenske uvjete, pod nazivom željezna kupola (Iron Dome). Za razliku od proturaketnog štita velikih razmjera koji su razvili SAD i NATO i koji zahtijeva dugačak popis regionalnih sporazuma koje treba potpisati, izraelska željezna kupola je posebno dizajnirana da se pobrine za rakete kratkog dometa (do 70 kilometara) koje bi mogle biti ispaljene prema naseljenim područjima u Izraelu, piše Business Insider

Također, za razliku od viših tehnoloških sustava, kao što je sada već pokojni američko-izraelski obrambeni laser Nautilus, željezna kupola (izvorno nazvana zlatna kupola, ali se to smatralo ipak previše razmetljivim) oslanja se na kombinaciju dokazane i prilično konvencionalne tehnologije.

Relativna predvidljivost mjesta lansiranja, zajedno s ograničenjima samih raketa, bez sumnje igra veliku ulogu u točnosti sustava koji je, po jednoj procjeni, uspješno eliminirao 90 posto raketa od ožujka 2012.

Naravno, to ipak nije spriječilo militante od diversifikacije njihove taktike, koncentrirajući se na ciljeve koje trenutno ne servisira željezna kupola, sve do ispaljivanja više projektila odjednom. Kao takav, sustav je postao najtraženija roba u regionalnim izraelskim vladama, a IDF je ubrzao proizvodnju zajedno s operativnom primjenom, piše Business Insider.


Ipak, sustav se već suočava s ograničenjima. Naime, u onim regijama koje su vrlo blizu mjesta ispaljivanja raketa drastično se smanjuje potencijalno vrijeme reakcije. Štoviše, na domaćem terenu željeznu kupolu kritiziraju zbog cijene koja je puno veća u odnosu na jeftine rakete kojima raspolaže Hamas i u odnosu na dosadašnji sustav presretača raketa.

Kako Izrael neizbježno postavlja sve više raketa, Hamas je siguran da će mu se suprotstaviti mijenjanjem svoje taktike, a uzimajući u obzir i razvoj situacije u Egiptu (egipatska granica je primarna prometna točka za unos oružja na palestinski teritorij), lako je uvidjeti kako bi situacija potencijalno mogla eskalirati, piše Business Insider.

Financijski gledano, razvoj sustava nije bio za zemlju veličine Izraela. Ipak, 680 milijuna dolara dala je američka vlada za sufinanciranje sustava, pod uvjetom da tehnologija bude zajednička.

Kao što je i dokazano prošlog tjedna, željezna kupola uspješno je presrela niz raketa ispaljenih prema Ashkelonu. Uz prelijevanje napetosti duž granice Pojasa Gaze i uz političke nestabilnosti u Libanonu, možemo očekivati da će se o željeznoj kupoli čuti još puno narednih godina, zaključuje Business Insider.