PREMIJERKA PUCA OD OPTIMIZMA

'Kako sam se dogovorila s Pahorom, tako ću i s Janšom'

07.06.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor pozdravila je jutros rezultate slovenskog referenduma o arbitraži za rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom te je najavila rješavanje i ostalih otvorenih pitanja sa Slovenijom

Odgovarajući na novinarsko pitanje što će poduzeti vezano uz najave Janeza Janše da će blokirati hrvatski ulazak u EU prilikom ratifikacije pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu, Kosor je odgovorila da još ima vremena za razgovor o tom pitanju, ali je najavila pregovore s Janšom jer su oni iz 'iste političke obitelji', odnosno Europske pučke stranke.

'Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom', dodala je Kosor. Inače, premijerka je pred novinarima pucala od optimizma, zadovoljna što je njezin glavni vanjskopolitički projekt nije doživio fijasko. 

'Okreće se nova stranica u našim pregovorima s Europskom unijom, a odluka slovenskih birača je i poruka ohrabrenja i za cijeli jugoistok Europe', rekla je Kosor.

Ona je podsjetila da se referendum gotovo poklopio s prvim susretom Kosor i Pahora u dvorcu Trakošćan.

'Od toga trenutka mi smo pokušavali izgraditi mostove povjerenja i međusobnog uvažavanja u provom redu između nas dvoje i Hrvatske i Slovenije te tako riješiti jedno pitanje koje se nije rješavalo 18 godina', naglasila je premijerka.

Ona je ponovila da ju je premijer Pahor nazvao nakon što je rezultat referenduma bio izvjestan i rekao joj da nema više nikakvih prepreka za otvaranje poglavlja 31 te za ikakvu slovensku blokadu Hrvatske u budućnosti.

Kosor je najavila i dolazak slovenskog premijerka na Croatia summit u Dubrovnik početkom srpnja te je pozvala se slovenske turiste da posjete Hrvatsku ovoga ljeta.

'Jučerašnja odluka slovenskih birača je odluka o dobrosusjedstvu', rekla je Kosor.

Premijerka je pohvalila i predsjednika Josipovića koji je podržao sporazum. Odgovarajući na pitanje o spornoj jednostranoj izjavi koja je zanimala slovensku novinarku, Kosor je odgovorila da je sve o njoj poznato i da je ta izjava priložena uz sporazum.