POLICIJA SAVJETUJE

Kako možete spriječiti nestanak djeteta?

25.05.2012 u 16:10

Bionic
Reading

S obzirom na to da se u svijetu danas obilježava Međunarodni dan nestale djece, policija je na stranicama koje prate novosti o nestalim osobama, nestali.hr, objavila savjete roditeljima kako mogu spriječiti nestanak djeteta

Prema dosadašnjem iskustvu hrvatske policije, gotova sva djeca čiji nestanak se prijavi u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe. Unatoč tome, brojni nikada neće biti pronađeni. Pod pojmom nestalo dijete podrazumijeva se osoba do navršenih 14 godina života koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja svojom voljom ili protivno svojoj volji.

Policija navodi rizična ponašanja koja mogu dovesti do nestanka: navika stopiranja, odlazak na sastanak s nepoznatom osobom, druženje s osobama asocijalna ponašanja, trudnoća, zapuštanje i zlostavljanje unutar obitelji, avanturizam - želja za samostalnošću, problemi u obitelji, mladenački bunt, neuspjeh u školi, nesretne ljubavi, razvod roditelja, neslaganje s odlukama škola, sudova i slično.


Da biste spriječili nestanak, neka vam dijete uvijek kaže gdje je i s kim ide, koliko će se zadržati i neka vas obavijesti o eventualnoj promjeni plana. Bitno je upoznati djetetove prijatelje i imati njihove brojeve telefona. Djetetu dati do znanja kome se obratiti ako ste vi nedostupni te je bitno naučiti djecu da prepoznaju i izbjegavaju rizične situacije te kako da se ponašaju ako se nađu u takvim situacijama.

Ostaje savjete možete pročitati na www.nestali.hr.