1.PROSINCA SVE JE BLIŽE

Kako glasati na referendumu ako nećete biti u svom prebivalištu?

18.11.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Zaključno do srijede, 20. studenoga birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak u registru birača, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP) povodom državnog referenduma o braku koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca

Na referendumu će birači odgovarati na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca'.

Srijeda, 20. studenoga rok je do kojega se mogu podnositi i zahtjevi za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju te za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Radi zaprimanja tih zahtjeva i izdavanja potvrda, nadležni uredi radit će u srijedu, 20. studenoga do 18 sati. Nakon isteka njihova radnog vremena, zahtjevi se mogu predati poštom do 24 sata istoga dana.

Na državnom referendumu, podsjeća DIP, imaju pravo glasovati hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači), a svoje pravo mogu ostvariti ako su upisani u registar birača.

Birači svoj upis mogu provjeriti te zatražiti njegovu dopunu ili ispravak u uredu državne uprave u županiji, odnosno njegovoj ispostavi i Gradskom uredu za opću upravu u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta.

Svoj upis u registar birači mogu provjeriti osobno - dolaskom u ured, pisanim podneskom te provjerom putem web stranice Ministarstva uprave www. uprava.hr.

Kako glasati ako ćete na dan referenduma biti izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj detaljno pojašnjenje sa svim potrebnim dokumentima možete pronaći klikom na link ovdje.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak u registru birači mogu podnijeti/predati nadležnom uredu, odnosno njegovoj ispostavi: neposredno - u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.

Podaci o nadležnim uredima te službenicima ovlaštenim za vođenje registra birača dostupni su na web stranici Ministarstva uprave.