REKOM APELIRA NA VLADE

Kako do trajnog mira na Balkanu

19.09.2014 u 14:05

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana mira, 21. rujna, Koalicija za REKOM ukazuje na činjenicu da vlade u postjugoslavenskim državama imaju obavezu osigurati mir bez straha od izbijanja novog rata i ponavljanja ratnih zločina te izgraditi dobrosusjedske odnose na temelju poštovanja činjenica i osobnog dostojanstva svih žrtava

Iz REKOM-a poručuju da imaju potencijal pomoći vladama u ispunjenu tih obaveza. Stoga pozivaju sve države, nasljednice nekadašnje SFRJ, da pokrenu postupak osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim u razdoblju od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Podsjetimo, Koalicija za REKOM okuplja 2050 nevladinih organizacija za ljudska prava, udruge bivših logoraša, izbjeglica, obitelji nestalih, umjetnika, pisaca, pravnika i ostalih pojedinaca koji dijele mišljenje da jedino regionalni pristup može osigurati sveobuhvatni povijesni zapis o tome što se dogodilo u prošlosti i tako pomoći uspostavljanju održivog i dugotrajnog mira na prostoru nekadašnje SFRJ.