DISCIPLINSKI SUD hok-A

Kad odvjetnici prekrše pravila slijedi im kazna. Pogledajte koliko ih je trajno izgubilo licence i koje još kazne postoje

13.06.2018 u 21:03

Bionic
Reading

Dok Hrvatska odvjetnička komora (HOK) vodi disciplinski postupak protiv Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, odvjetnika koji su radili na izradi lex Agrokora i koji su odradili konzultantske poslove za izvanrednu upravu Agrokora, doznali smo kakve im sankcije prijete te koliko je odvjetnika ostalo bez licence posljednjih godina

Naime, Hrvatska odvjetnička komora ima strogo definiran sustav sankcija i tijela koja ih donose. Slično kao i u pravosudnom sustavu, imaju svoje tužiteljstvo, sud i viši sud. Članove Disciplinskog suda, disciplinskog tužitelja te predsjednika, višeg disciplinskog suca, bira Skupština HOK-a i riječ je o odvjetnicima.

>>> Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupke protiv odvjetnika iz grupacije Borg

Kao i u slučaju kaznenih prijava, odvjetničko disciplinsko tužiteljstvo prije pokretanja postupka protiv pojedinog odvjetnika može provesti izvide.

Da je disciplinski postupak HOK-a sličan 'normalnom' kaznenom postupku, potvrđuju nam iz samog HOK-a. 'Disciplinski postupak pred disciplinskim tijelima Hrvatske odvjetničke komore propisan je odredbama Zakona o odvjetništvu i Statuta Hrvatske odvjetničke komore te se u disciplinskom postupku na odgovarajući način primjenjuju odredbe Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku.

Dakle disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore u disciplinskom postupku primjenjuju pravila materijalnog i procesnog kaznenog zakonodavstva. Tako je rasprava pred Disciplinskim sudom HOK-a identična raspravi u kaznenom postupku. Disciplinski okrivljenik ima pravo na branitelja i može koristiti sva prava koja su propisana Zakonom o kaznenom postupku’, pojašnjavaju nam.

Kazne također ovise o težini pa one sežu od najnižih, poput novčanih kazni, sve do najstrožih, a to je trajni gubitak odvjetničke licence.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U posljednjih pet godina Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore tako je podignulo 656 optužnica. Od toga su donesene 354 osuđujuće presude i 89 oslobađajućih. Među osuđujućim presudama najčešća je sankcija novčana kazna u rasponu od 2500 kuna do 25 tisuća kuna. Takvih je izrečeno čak 242. Slijede ukori, kojih je u posljednjih pet godina podijeljeno 76.

U najteže kazne sigurno spada gubitak prava na bavljenje odvjetništvom. Ta mjera može biti privremena (od šest mjeseci do 10 godina) ili trajni gubitak odvjetničke licence.

U posljednjih pet godina 33 odvjetnika ostalo je privremeno bez prava na bavljenje odvjetništvom, a tri su odvjetnika trajno ostala bez licence.