ODVJETNIČKI KODEKS

Sloković i Prodanović bi zbog presice s Mamićem mogli dobiti po džepu

11.02.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Jesu li odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović prekršili stroga pravila odvjetničke komore i može li se njihov jučerašnji nastup na presici u Dinamu protumačiti kao samoreklama? Hrvatska odvjetnička komora (HOK) pregledat će snimku jučerašnje (9. 2. 2016.) konferencije za medije u prostorijama GNK Dinamo koju je održao sad već bivši dužnosnik toga kluba Zdravko Mamić, a društvo su mu pravili njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, i odlučiti hoće li pokrenuti postupak zbog kršenja Kodeksa odvjetničke komore

Naime, na društvenim mrežama postavilo se pitanje jesu li odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović prekršili Kodeks odvjetničke etike sudjelujući na konferenciji za novinare u nogometnom klubu Dinamo koja se prenosila na televiziji. Tom prilikom Sloković je kazala i da je postupak podsjeća na slučaj Ive Sanadera. 'Kreće se s velikom hajkom, velikim pritiskom, a još nismo u spisima vidjeli ništa konkretno', rekla je Sloković dok je Prodanović napao DORH kazavši da je na djelu zloupotreba prava.

Disciplinski tužitelj u HOK-u Alen Jakobović izjavio je za tportal da ne može decidirano odgovoriti na pitanje jesu li ovi odvjetnici prekršili Kodeks, ali će provjeriti snimku.

'Do HOK-a je putem medija doprla informacija o sudjelovanju odvjetnika na konferenciji za medije koja bi se eventualno mogla smatrati kršenjem Kodeksa odvjetničke etike i mi ćemo poduzeti potrebne radnje koje prethode pokretanju disciplinskog postupka', kazao je. Disciplinski tužitelj pregledat će istup odvjetnika i provjeriti ima li eventualno obilježje reklamnog karaktera ili na bilo koji drugi način nedozvoljenog istupanja.

Disciplinsko tužiteljstvo odlučuje o tome je li odvjetnik prekršio Kodeks odvjetničke etike ili Zakon o odvjetništvu pa je eventualno time počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva. Nakon što pregleda snimku može odmah znati je li bilo kršenja odvjetničke etike, ali postoji mogućnost i da će možda tražiti dodatna očitovanja. Kazne su propisane člankom 71 Zakona o odvjetništvu, a kazne su za blaže povrede novčane do 20 tisuća kuna i gubitak prava na obavljanje odvjetništva. Taj gubitak može biti do pet godina, a može biti i trajni, ali i uvjetni.

Odvjetnici Sloković i Prodanović nogometnog moćnika zastupaju u predmetima u kojima ga se tereti za izvlačenje stotina milijuna kuna iz GNK Dinamo, ali i porezne prijevare prilikom transfera igrača.
Podsjetimo, nakon što je platio jamčevinu od 14 milijuna kuna, Sud je Mamiću zabranio da bude šef nogometnog kluba dok je pod mjerama. Na konferenciji za medije koja se pretvorila u medijski spektakl Mamić je podnio ostavku na dužnost izvršnog predsjednika Dinama, ali je ostao savjetnik kluba. Mnogi smatraju da se ništa neće promijeniti i da će Mamić nastaviti voditi klub te da je riječ samo o manevru kojim se žele zaobići mjere zabrane koje mu je nametnuo sud.