MESIĆ NA GOLFU

'Kad bih i htio, ne mogu pomoći Glavašu'

03.09.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jutros je u Umagu negirao bilo kakvu upletenost u pomaganje Branimiru Glavašu. Povodom napisa u Večernjem listu, upitali smo ga je li točno da je sa svojim zetom ručao u društvu Glavaševih suradnika

'Ne, to nema nikakve veze. Susreo sam se s gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom. On je došao s dva suradnika, a onda je došla novinarka Sanja Marketić, i to je valjda to. Uostalom, kad bih i htio pomoći Glavašu, ne bih mogao', kazao je Mesić uoči samog starta turnira Golf Cluba Adriatic koji danas svečano obilježava prvu godišnjicu.

Počasnog gosta Stjepana Mesića, koji je prošle godine inaugurirao golf-teren Rezidencije Skiper i Kempinski hotela Adriatic, novinari su okupirali brojnim dnevno-političkim pitanjima, među kojima i što misli o najavi sindikata da će izaći na ulice te o objavljenom podatku da je 90 posto referendumskih potpisa nepravilno.

'Ne bih to komentirao, to je pitanje odluke sindikata. Što se tiče potpisa, kad bi bilo 90 posto neispravno, mislim da bi to bilo katastrofalno, ali ne vjerujem da je tako', kazao je bivši predsjednik.

Ništa od prijevremenih izbora

Kazao je da ne vjeruje u mogućnost prijevremenih izbora. 'Za šest mjeseci nastupa izborna godina. Izbori mogu biti u prvom ili zadnjem mjesecu, što znači da su redovni izbori praktično već za šest mjeseci', rekao je, pojašnjavajući da je za izbore potrebno obaviti silne pripreme, pa čemu onda još i za prijevremene. Potvrdio je da se neće vratiti u tekuću politiku, no nastavit će se baviti politikom na diplomatskom nivou, spomenuvši nedavni vrlo uspješan posjet Kirgistanu.

Novinare je, naravno, nadasve zanimala afera Hypo banka te ima li saznanja koliko je upleten bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. 'Ja to ne znam. Meni je samo malo čudno da bivši premijer ode s cijelom obitelji na mjesec dana u Ameriku, znate - to košta', kazao je uvijek dobro raspoloženi Mesić, a na opasku da je Sanader kupio i apartman u SAD-u, duhovito je odgovorio: 'On je imao nešto više dnevnice od mene.'

Kako je sam priznao, golfom se bavi tri godine, a nekad ga je smatrao šminkerskim sportom.

'Kad sam prije gledao golf na televiziji, mislio sam da je šminkerski i da nema nekog utjecaja na gospodarstvo. Ali shvatio sam da su golferi ovisnici koji se vole potvrđivati, pa onda neka se radije potvrđuju kod nas, nego negdje drugdje', kazao je u svom stilu. Dodao je da ne želi komentirati način na koji se stječe vlasništvo nad zemljom, no da nikako nije za to da se poljoprivredno zemljište koje se obrađuje pretvara u golf-terene.

Golf s Bojanom Križajem

'Bitno je da se u hrvatskoj javnosti shvati da golfom možemo produljiti turizam na cijelu godinu', istaknuo je.

Predsjednik Uprave Skiper hotela Lovre Celia-Cege rekao je da je u proteklih godinu dana na terenima Golf Cluba Adriatic igralo preko deset tisuća golfera iz Europe i svijeta, a želja im je da se na tom prvom profesionalnom igralištu sa 18 rupa u Istri održava turnir kojim će se svake godine obilježavati još jedna uspješna godišnjica rada.

Na današnjem turniru, povodom prve obljetnice, zaigralo je 16 ekipa, odnosno četrdesetak natjecatelja, među kojima ugledni uzvanici iz svijeta politike, gospodarstva i sporta: bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, istarski župan Ivan Jakovčić, počasni konzul RH u Sloveniji dr. Božo Dimnik te skijaška legenda Bojan Križaj