video poruka

Julija Navaljnaja optužila 'demonskog' Putina za mučenje Aleksejeva trupla

24.02.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Julija Navaljnaja, udovica ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, u subotu je zatražila da ruske vlasti predaju njegovo tijelo kako bi ga se pokopalo te je optužila "demonskog" ruskog predsjednika Vladimira Putina za "mučenje" njegovog trupla

Navaljnaja je u šestominutnom videu objavljenom na YouTubeu optužila Putina da tijelo njenog muža drži kao "taoca" i dovela je u pitanje Putinovu kršćansku vjeru, koju on često ispovijeda.

Navaljnijeva majka Ljudmila je u petak rekla da su ruski istražitelji odbili otpustiti njegovo tijelo iz mrtvačnice u udaljenom arktičkom gradu Salehardu jer nije pristala pokopati ga bez javnog sprovoda. Kazala je da joj je dužnosnik rekao da bi trebala pristati na njihove zahtjeve s obzirom na to da se Navaljnijevo tijelo već počelo raspadati.

Navaljnijevi suradnici su u subotu rekli da su vlasti prijetile da će ga pokopati u udaljenoj zatvoreničkoj koloniji u kojoj je umro ako obitelj ne pristane na njihove uvjete.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Julija Navaljnaja je u videu tvrdila da je Putin osobno odgovoran za to te da "muči" Navaljnog u smrti jednako kao što je to činio za njegova života. "Već smo znali da je Putinova vjera lažna. No, sada to vidimo jasnije nego ikada", rekla je Navaljna, odjevena u crno. "Nijedan pravi kršćanin ne bi mogao učiniti što Putin sada radi s Aleksejevim tijelom", dodala je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Otkako se vratio na mjesto predsjednika 2012., Vladimir Putin sebe prikazuje kao branitelja tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti nasuprot nečega što opisuje kao nagrizajući zapadni liberalizam. Također, naglašava svoju bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom te se redovito pojavljuje na obredima u vrijeme svetkovina i govori o svojoj vjeri.

Navaljna je rekla da je njezin suprug bio pobožan kršćanin, koji je odlazio u crkvu te postio za vrijeme korizme čak i kad je bio u zatvoru. Dodala je da je njegov politički aktivizam nadahnut kršćanskim vrijednostima. "Vratite nam tijelo moga muža. Želimo održati sprovod i pokopati ga na human način, u zemlji, kao što je običaj u pravoslavnom kršćanstvu", zaključila je u videu.

  • +11
Julia Navaljnaja Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia