OTVORENO

Jović: 'Hrvatska sada ne može ignorirati srpsku poziciju u BiH'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 23:00
  • Objavljeno 17.09.2020 u 23:02
Dejan Jović

Dejan Jović

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kakav je položaj Hrvata u BiH 25 godina nakon Daytonskog sporazuma u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Ne prestaju burne reakcije na jučerašnji sastanak Milorada Dodika s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem. Oštri tonovi stižu iz Sarajeva - podsjećaju da Dodik koči BiH na euro-atlantskom putu i zagovara ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom. Željko Komšić usporedio je Zorana Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom. S Pantovčaka poručuju da Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.

U Otvorenom je Grlić Radman rekao kako je Hrvatskoj svatko partner ako su u pitanju hrvatski interesi.

'Jučer su bile teme položaj Hrvata u BiH i RS-u. Razgovarali smo o problemima koji su u interesu Hrvata. Razgovarali smo o povratku Hrvata u njihove domove, o zaštiti imovine, o boljem prometnom povezivanju. Bilo je puno tema od zajedničkog interesa', naglasio je ministar.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Hajduković je rekao kako mu nije prihvatljiv poziv Miloradu Dodigu u Hrvatsku.

'On zagovara 'komadanje' BiH, veliča ratne zločince', rekao je i dodao kako je BiH partner Hrvatske i kako je Hrvatskoj u interesu funkcionirajuća BiH koja štititi sva tri konstitutivna naroda.

'Je li Milorad Dodik pravi sugovornik za ove teme, ja nisam siguran', istaknuo je Hajduković.

Domagoj Hajduković

Domagoj Hajduković

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Lučić je rekao kako je od tri člana predsjedništva BiH, Dodik jedini koji nije ratovao protiv Hrvata.

'On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne', rekao je i dodao kako je alternativa Dodiku u BiH Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića i oni su trenutno poželjna stranka za demokratske stranke u Hrvatskoj i u svijetu.

'BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Smatram da je ovo mudra politika i premijera i predsjednika', naglasio je Lučić.

Ivo Lučić

Ivo Lučić

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na pitanje zašto je baš sada došlo do ovog sastanka Jović je odgovorio kako se u BiH pripremaju lokalni izbori, 25. godišnjica Daytonskog sporazuma te kako je potpisivanjem ugovora u Washingtonu, srpska pozicija ojačala.

'Mislim da Hrvatska sada ne može ignorirati srpsku poziciju u BiH', rekao je.

'Mislim da je hrvatska politika postupila pametno time da je obratila pažnju na potencijalno novi odnos snaga u BiH, stoga što Dodik povezuje pitanje BiH s pitanjem Kosova', naglasio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!