REAKCIJA NA VARŠAVSKU

Josipović zgrožen gradskom upravom

15.07.2010 u 13:48

Bionic
Reading

O događanjima u Varšavskoj ulici gdje je prema posljednjim informacijama uhićeno 130 prosvjednika oglasio se i predsjednik Ivo Josipović te pozvao policiju da vodi računa o razmjernosti postupanja, a prozvao je i gradsku upravu

'Zaprepašćujuće je da nakon odluke Gradske skupštine gradska tijela započnu s provedbom odluke na koju je Gradska skupština stavila moratorij', kaže Ivo Josipović.

Bez obzira ima li zakonske osnove za policijsku intervenciju, nastavlja Josipović, mora se voditi računa i o razmjernosti postupanja.

'Pozivam policiju da se drži toga načela i ne primjenjuje prisilu ako nema aktivnog otpora i nasilja od strane prosvjednika', rekao je predsjednik Josipović.

Ured predsjednika će i dalje pratiti razvoj situacije u Varšavskoj ulici te će zatražiti izvještaj od nadležnih tijela o današnjim događanjima.

Prije sjednice Vlade o prosvjedima u Varšavskoj ulici oglasio se i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandrokovićkoji je rekao da neće ići tamo. Na novinarsko pitanje je li to zato što se boji da će ga uhapsiti, odgovorio je: 'Ne bojim se da će me uhapsiti. Smatram da je važno da prosvjedi prestanu i da se stvari vrate u institucije. Vrijeme je da konačno oni koji su odgovorni za ovakvo stanje počnu donositi odluke.'

Jandroković smatra da su za situaciju tamo odgovorni gradonačelnik i vladajuća većina i želi da se stvari rješavaju u gradskoj upravi i skupštini. 'Mislim da je strašno licemjerno i neprihvatljivo vidjeti zastupnike SDP-a koji su donijeli odluke o Varšavskoj da sada prosvjeduju', kaže Jandroković.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić kaže da ona nema nikakve ovlasti po pitanju Varšavske. 'Generalni i detaljni plan grada Zagreba donosi temeljem Ustava potpuno samostalno Gradska skupština i na temelju tih planova izdane su dozvole i mi to ne možemo osporiti', rekla je ministrica i dodala da je prema njihovim uvidima sve čisto.

O početku radova u Varšavskoj očitovao se i Davor Jelavić šef Gradskog ureda za izgradnju, u ime investitora ulazno-izlazne rampe za Horvatinčićevu garažu, Grada Zagreba.

Jelavić u priopćenju spominje kako investitor ima pravo raditi s obzirom na potvrdu glavnog projekta i na sve ishođene dozvole na temelju tog projekta. Postupkom javne nabave Tehnika d.d. odabrana je za izvođača. Iz Jelavićevog ureda kažu da im se Tehnika nekoliko puta obraćala tražeći početak radova kako ne bi došlo do štete zbog odgađanja početka radova.

Ured je stoga tražio asistenciju MUP-a kako bi radovi mogli početi. Jelavić kaže da će radovi biti izvođeni prema lokacijskoj dozvoli i glavnom projektu te je istaknuo da je Ministarsvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva sve podnesene žalbe odbilo.