OHRABRENJE U TEKSASU

Josipović uvjeren: Amerikanci su zainteresirani za naftu

16.05.2014 u 22:30

Bionic
Reading

U nastojanju da privuče strane ulagače, hrvatski predsjednik Ivo Josipović protekli je tjedan u Washingtonu i Houstonu predstavio Hrvatsku kao poželjnog partnera i na kraju turneje po SAD-u u petak kaže kako su američke reakcije na mogućnosti ulaganja u Hrvatsku pozitivne

Nakon provedenih seizmičkih istraživanja, hrvatska je Vlada početkom godine otvorila natječaj za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru, a Zagreb očekuje da će privući 2,5 milijarde američkih dolara investicija u razdoblju od pet godina, smanjiti ovisnost zemlje o uvozu nafte i plina, podići tromo gospodarstvo i pomoći u strateškom pozicioniranju Hrvatske kao regionalnog energetskog središta.

'Vijesti su dobre. Koordiniranim naporom ministarstva gospodarstva, vanjskih poslova, Vlade i mog ureda ovdje smo predstavili Hrvatsku kao poželjnog partnera sa svim uvjetima da se napravi jedan zajednički dobar posao. Istaknuo bih da ovdje postoji interes za moguća nalazišta plina i nafte u Hrvatskoj', rekao je za HTV Josipović kojega je u Houstonu, sjedištu brojnih naftnih i plinskih korPoracija, teksaški guverner Rick Perry ohrabrio kad je u pitanju moguće ulaganje u Hrvatsku.

'Hrvatski je predsjednik s razlogom u energetskom središtu svijeta kako bi razgovarao o opcijama koje su pred Hrvatskom, osobito u Jadranskome moru. Radnicima, običnim ljudima mogli bi se poboljšati životni uvjeti dobrim poslovima koji se mogu ostvariti', rekao je Perry.

'To je prilika koju ne smijemo propustiti. I na dulje staze posao o kakvome se ovdje govorilo može dramatično promijeniti budućnost Hrvatske nabolje', ocijenio je Josipović na kraju višednevnoga posjeta SAD-u.

U utorak je u Washingtonu nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom Josipović ocijenio da bi Hrvati već dogodine mogli u SAD putovati bez vize. Biden ga je, kaže, uvjerio da Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje povezano s ukupnom američkom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Hrvatska može postati energetsko čvorište srednje Europe, potvrdili su Josipoviću u četvrtak američki naftaši. 'Bit će nam veoma drago pomoći Hrvatskoj da postane energetsko čvorište srednje Europe, a taj je cilj itekako ostvariv', rekao je Paul Hobby, predsjednik Greater Houston Partnershipa, hjustonske organizacije za gospodarski razvoj koja je nastala 1989. spajanjem hjustonske trgovinske komore, vijeća za ekonomski razvoj i hjustonske svjetske trgovinske udruge.

'Interes koji su pokazali nudi optimizam. Pokazali su želju i potporu našim planovima i nadam se da će u daljnjim razgovorima i nadležnog ministarstva i naše vlade biti prostora za ozbiljno i važno partnerstvo', ocijenio je Josipović nakon posjeta 'svjetskoj energetskoj prijestolnici', kako još nazivaju teksaški grad Houston jer su u njemu sjedišta, među ostalima ExxonMobila, Shella i Halliburtona.

'Postoji suglasje američke politike i američkog biznisa o važnosti Hrvatske kad je riječ o energetici', rekao je Josipović.