PREDSJEDNIK PRAVNIK

Josipović: Sanaderov nedolazak je 'fiškalija'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2010 18:34
  • Objavljeno 13.09.2010 u 18:24
fah_inauguracija16-180210

fah_inauguracija16-180210

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako smatra da se bivši premijer Ivo Sanader trebao odazvati na poziv saborskog istražnog povjerenstva za Inu, bez obzira na to što mu nije uručen poziv, te je istaknuo kako treba ispitati sve okolnosti koje su dovele do toga da hrvatska država koja ima odgovarajući udjel u Ini nema i proporcionalan udjel u upravljanju tom tvrtkom

'Svaki građanin, posebno mi koji obnašamo državne dužnosti, apsolutno imamo obvezu pred Hrvatskim saborom položiti račune', rekao je Josipović gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu', koja je emitirana iz Crikvenice.

Činjenicu da Sanader neće doći jer mu nije uručen poziv, ocijenio je fiškalijom, napomenuvši da čovjek ne treba imati veliki osjećaj za odgovornost, ako vidi na internetu i u vijestima da treba doći pred saborsko povjerenstvo, da to i učini.

Ocijenio je i da je riječ o ignoriranju Sabora i zakonodavne vlasti, ali i pozvao da se pričeka kako bi se vidjelo daljnji razvoj situacije. 'Očekujem da gospodin Sanader još dođe', rekao je Josipović dodavši kako bi on osobno u takvoj situaciji došao.

Govoreći o istrazi oko privatizacije Ine, rekao je kako bi možda bilo dobro da je ostala u državnom vlasništvu, ali i da je sada ključno utvrditi pod kojim je to uvjetima prodana i kako to da Hrvatska koja ima određen udjel u Ini nema odgovarajući udjel u upravljanju. 'Bez odgovora na to pitanje, cijela ova priča o Ini neće biti zaključena', poručio je Josipović.

Predsjednik je izrazio i nezadovoljstvo stanjem u gospodarstvu, posebno činjenicom da se najavljene reforme ne provode i da nam, kako je rekao, prijeti još veće zaostajanje. Posebno je izdvojio važnost privlačenja investicija i kapitala iz inozemstva koje i dalje koče spora administracija i neučinkovito pravosuđe.

Vladi bi, među ostalim, preporučio promjenu porezne politike, uz rasterećenje radnog procesa od previsokih poreza, što bi, po njemu, trebalo nadoknaditi oporezivanjem imovine, dividendi i kapitalne dobiti. Pozvao je i na širenje optimizma jer širenje pesimizma i crnila preko medija nikamo ne vodi.

Za aferu vezanu uz uvoz mesa loše kvalitete, rekao je da se podaci koji su izašli u javnost moraju detaljno ispitati. 'Ako je riječ o propustima, treba utvrditi odgovornost, a ako informacije nisu točne, treba umiriti javnost', poručio je predsjednik.

Izdvojio je i važnost reforme mirovinskog sustava, kojemu prijeti urušavanje, ali i važnost donošenja strategije obrazovanja budući da je Hrvatska sve dalje od proklamirane 'zemlje znanja'.

Josipović je, na novinarski upit kako komentira zahtjeve za raspisivanjem referenduma u trenutku kada je Vlada povukla iz procedure izmjene ZOR-a, rekao kako je 'sada pitanje trebamo li 170 milijuna kuna utrošiti u neke druge svrhe, gospodarske ili socijalne, ili nam je nužno održati taj referendum za kojega je već sada jasno da će biti pozitivan'.

Na novinarsko pitanje što očekuje da će se dogoditi s Hinom u kojoj se ovoga tjedna održavaju izbori za novoga ravnatelja, a koja se suočava s gubicima, rekao je kako je Hina je državna agencija kojoj je vlasnik država i prema tome obveza je države da riješi problem. Josipović je stanje u Hini usporedio sa stanjem na HRT-u.

U oba slučaja imamo sličnu situaciju - tešku financijsku situaciju i nezadovoljne zaposlenike, smatra Josipović koji ističe da je riječ o važnim kućama od nacionalnog značaja kod kojih je potrebno naći pravi balans između zahtjeva da te kuće budu javni servis i s druge strane da se financijska disciplina i opći uvjeti rada kontroliraju čeličnom rukom.

Postoje različiti modeli kako to postići, rekao je predsjednik napomenuvši kako ne treba slijediti onaj kojim su rješavani Vjesnik i Narodne novine i koji se pokazao izrazito lošim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!