kritika prethodnika

Josipović oštro opleo po predsjednici: Ona je bila ozbiljan faktor ustašofilije u Hrvatskoj

18.02.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović nije štedio riječi kritike na račun svoje nasljednice na Pantovčaku Kolinde Grabar Kitarović, a povodom njene izjave kako je pogriješila kada je za ustaški pozdrav 'za dom spremni' rekla da je to stari hrvatski pozdrav te da je to učinila zato što su joj tako rekli savjetnici

Josipović smatra kako nije riječ o 'novoj predsjednici', nego o kontinuitetu, te da je riječ o istoj predsjednici s istom ideologijom koje, zapravo, nema.

'Njena politika je bila u funkciji privlačenja glasova, idućih izbora, ma koliko oni bili daleko. Počela je s podrškom desnice, čak i radikalne, a bila je jedna od osoba koja je dala krila ustašofiliji u Hrvatskoj. Ima puno onih koji joj ne vjeruju jer riječ je o kontinuitetu pomalo kameleonske politike koja gleda gdje bi što uštipnula. Bila je jedno vrijeme eksponent najradikalnijih snaga u Hrvatskoj', rekao je Josipović u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji.

Zabrinjavajućim i samoponižavajućim smatra činjenicu da je Kolinda Grabar Kitarović za takav ozbiljan politički gaf optužila svoje savjetnike te je naglasio da su predsjednik ili predsjednica sami odgovorni za sve svoje izjave ili poteze, a da savjetnici ne bi smjeli presudno utjecati na njihove stavove. Dodao je i kako poznavanje konteksta pozdrava 'za dom spremni' spada u opće obrazovanje.

'Poražavajuća je činjenica da predsjednica države ne zna svoju povijest. Strašno je ako to nije znala. Sutra će biti doktorica političkih znanosti, pa kakvo je njeno znanje?', rekao je Josipović.

  • +33
Ivo Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Jednako žestoko Josipović je komentirao i predsjedničinu najavu da je spremna sudjelovati u komemoraciji u Jasenovcu, iako je, otkad je na Pantovčaku, u Jasenovac i na druga stratišta odlazila nenajavljeno i sama.

'To je odavno trebala učiniti i sramota je da to nije učinila. Skrivala se po šumi da je ne bi tko vidio da sudjeluje u komemoraciji. Predsjednica je bila ozbiljan faktor ustašofilije u Hrvatskoj, ne samo zbog izjava i toga kako se odnosila prema Jasenovcu, nego i zbog drugih poteza', kazao je bivši predsjednik i dodao kako ga ne bi iznenadilo da predsjednica na Pantovčak vrati i Titovu bistu.