ŠTO ČINE DOBRI ODNOSI SA SLOVENIJOM

Josipović doživio čuda na granici

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2010 16:42
  • Objavljeno 02.10.2010 u 16:23
josipovic_turk_most-021009

josipovic_turk_most-021009

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednici Republike Hrvatske i Republike Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk u subotu su svečano otvorili most preko rijeke Sutle između Huma na Sutli u Hrvatskoj i Rogateca u Sloveniji, čime je izravno povezan krug tvornice stakla Vetropack Straža na hrvatskoj strani sa skladištem tvornice koje je na slovenskoj strani

Otvorenje mosta preko Sutle kojim je izravno povezan krug Tvornice stakla 'Vetropack Straža' na hrvatskoj straži sa skladištem gotovih proizvoda te tvornice na slovenskoj strani, potvrda je da odnosi Slovenije i Hrvatske sjajni, rekao je Josipović.

U govoru nazočnima na svečanosti obilježavanja 150. obljetnice postojanja te tvornice stakla u hrvatskom pograničnom mjestu, Josipović je rekao kako je danas dobio 'nekoliko sjajnih poruka koje u našim uvjetima graniče gotovo sa čudom'.

Kao prvo takvo čudo, najavio je činjenicu da je Vetropack Straža uspješna tvrtka koja je prošla privatizaciju bez repova, koja ima odličan odnos sa sindikatom i još, u uvjetima krize, ostvaruje dobit, makar i manju nego prije, na čemu im je od srca čestitao.

'Drugo je čudo izgradnja mosta koji je potvrda da odnosi Hrvatske i Slovenije ne da nisu loši, nego su sjajni', rekao je Josipović pred petstotinjak uzvanika, zahvalivši slovenskim prijateljima i slovenskom predsjedniku Danilu Tuerku na tome što su zajedno riješili važnu stvar za kraj u kojem se nalaze.

'Svjedočili smo otvorenju mosta, a mostovi povezuju. Povezuju Hrvatsku i Sloveniju - dvije prijateljske zemlje - a omogućuju i lakši prolazak granice ljudima koji tu rade', rekao je predsjednik Josipović.

Josipović je ocijenio kako je otvaranje mosta znak da 'zajedničkim snagama možemo puno napraviti jer smo moćni kad znamo, kad želimo i kad smo uporni'.

Izrazio je zadovoljstvo otvorenjem mosta koji će pozitivno utjecati na hrvatsko i na gospodarstvo ovoga kraja.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk koji je s Josipovićem zajednički svečano otvorio prekogranični most unutar tvorničkoga kruga 'Vetropack Straže', rekao je kako je most simbolična potvrda suradnje dviju država koja se mora temeljiti na međusobnom poštovanju i povjerenju, te mora biti praktična.

'Današnji događaj je duboko simboličan jer se njime okončava faza u kojoj smo morali otvoriti neke mostove koji dotad nisu bili otvoreni. Ovo je bio zadnji u tom nizu neotvorenih mostova, što govori o tome da smo uistinu napravili veliki korak naprijed', rekao je Tuerk, koji je na svečanost 150. obljetnice postojanja 'Vetropack Straže' pozvan kao počasni gost.

Rekavši kako između Slovenije i Hrvatske stvoreno novo povjerenje i uspostavljena nova suradnja, Tuerk je podsjetio da se u prvom susretu s Josipovićem kao hrvatskim predsjednikom, dogovorio kako je nužno učiniti sve da suradnja Hrvatske i Slovenije čim prije postane takva da pomaže ljudima koji žive uz granicu, da rješava praktične probleme. 'Današnji događaj je potvrda toga što smo se dogovorili', rekao je Tuerk.

Dvojica predsjednika suglasila su se da takav model suradnje treba primijeniti i u drugim područjima, ponajprije pitanjima vodoprivrede, nakon što su, kako su obojica istaknula, 'nedavne poplave postale jasno upozorenje i jednoj i drugoj zemlji'.

Službeno otvaranje mosta uspješan je završetak višegodišnjih nastojanja da se postigne najkvalitetnije rješenje oko osiguranja odgovarajućeg skladišnog prostora jedinog proizvođača staklene ambalaže u Hrvatskoj, a upriličeno je u povodu 150. obljetnice postojanja tvrtke.

Predstavnici tvornice Vetropack Straža i slovenske općine Rogatec još su 2002. godine našli rješenje za skladište Vetropacka, koje se nalazilo u općini Rogatec i do kojega su djelatnici tvornice dolazili preko graničnog prijelaza Hum na Sutli-Rogatec.

Rješenje je predviđalo zamjenu zemljišta koje je u vlasništvu Vetropacka za drugo zemljište, također u općini Rogatec, ali koje je općina trebala dovesti u tu funkciju, kako bi tvrtka svoj proizvodni krug mogla u potpunosti ograditi te granične formalnosti obavljati samo onda kad je stvarno riječ o izvozu proizvoda.

Nakon što su dvije općine (Hum na Sutli i Rogatec) između sebe postigle sve potrebne dogovore, a nadležna tijela dviju država izdala potrebna rješenja i dozvole, na slovenskoj strani rijeke Sutle, točno preko puta tvornice, izgrađeno skladište gotove robe Vetropacka, veličine 23.000 m2, koje je u potpunosti ograđeno.

Novosagrađeni most nalazi se u krugu tvornice s jedne strane granice, odnosno skladišta s druge strane granice i cijeli kompleks povezuje u jedinstveni tvornički krug Vetropacka.

Ove godine obilježava se 150 godina proizvodnje stakla u Humu na Sutli koja je započela 1860. kad je njemački industrijalac Michael von Poschinger u Straži izgradio malu šumsku staklanu u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini.

To je bio početak, a stoljeće i pol poslije Vetropack Straža bavi se proizvodnjom širokog spektra staklene ambalaže za vina, alkoholna pića, sokove, mineralne vode, prehrambene i mliječne proizvode.

Sastavni dio švicarske grupe Vetropack Holding od 1996.
, tvrtka u Humu na Sutli ima proizvodne pogone s trima staklarskim pećima i 11 proizvodnih linija, nominalnog kapaciteta od 250 tisuća tona ambalažnog stakla godišnje.

Tvornica stakla, koja je krajem 2009. zapošljavala 620 ljudi, jedan je od važnih izvoznika na susjedna tržišta, odnosno Sloveniju, Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje jugoistočne Europe.

U prošloj je godini tvrtka ostvarila ukupni prihod od 680 milijuna kuna i investirala 56 milijuna kuna u opremanje proizvodne linije, transport, sortirnicu, skladišne objekte i cestovnu infrastrukturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi