NEONACIST IZ KRIŽEVACA

Josip Friščić – pekar koji pozdravlja sa 'Sieg Heil'

Bionic
Reading

Na svom profilu na Facebooku organizator propalog okupljanja neonacista u Križevcima Josip Friščić pohvalio se da je stopostotni fašist, rasist i nacionalsocijalist te prijatelje pozdravlja sa 'Sieg Heil'. U stvarnom svijetu radio je kao pekar

Nakon što su vidjeli fotografije uhapšenih neonacista u Križevcima, stanovnici tog grada prepoznali su jednog od organizatora okupljanja neonacista Josipa Friščića, 25-godišnjeg mladića koji je u Križevce tijekom rata došao iz Borova Naselja, prenosi Večernji list. Kako navode njihovi sugovornici, prije nekoliko dana Friščić se zaposlio u pekari Prhko, a prije je kao pekar radio u Mlinaru u Zagrebu. Križevčani u Večernjaku još navode da je Friščića netko iskoristio i da sumnjaju u njegove profašističke ideje, no profil na Facebooku demantira ih. Ukrašen je kukastim križom i mrtvačkom glavom, a među osobnim informacijama, među ostalim, piše 'Forever Skins'.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na koncert grupe Blue Max, koji je Friščić organizirao, došli su i jedan Osječanin i jedan Puljanin, a prema njihovom iskazu, okupili su se na rođendanskom tulumu za koji su doznali preko Facebooka.

'Proveo sam pola noći u policijskoj postaji, a cijelu noć nisam spavao. na kraju nisam dobio ni zapisnik, a kamoli da su mi rekli zašto su me priveli. Zanimalo ih je samo kako smo saznali za koncert. Ispitivali su nas mrzimo li Rome i tučemo li ih. No to je moja stvar koga ja mrzim, dokle god ne pravim probleme', rekao je Osječanin za Jutarnji te dodao da često odlazi na koncerte radikalnih skupina, zbog čega je imao problema s policijom. Dosad je u zatvoru proveo pet godina, a tvrdi da nije nasilan. Požalio se da homoseksualne skupove, kao i okupljanja punkera, nitko ne brani, a sebe i svoje drušvo opisao je kao navijače koji se zalažu za navijačko jedinstvo.

Uz njih trojicu, među uhićenima je i Mauricio Tromboni, koji je 2004. ispred bivše vojarne Karlo Rojc s pomagačem nožem ozlijedio dvojicu punkera.

Podsjetimo, policija je uhitila 34 osobe, 25 Hrvata, 8 Nijemaca i jednog talijanskog državljanina. Poslije ponoći pušteno je 28 osoba, dobi između 20 i 30 godina.
Križevački mladić (25) i djevojka (20), utvrđeni kao jedini suorganizatori planiranog koncerta neonaci benda u Bukovju Križevačkom, kažnjeni su novčano s 1700 i 3000 kuna, a kažnjeni su jer nisu prijavili održavanje javnog okupljanja. Ostalo troje hrvatskih državljana, privedenih u nedjelju ujutro na sud - 22-godišnjak iz Osijeka, 30-godišnjak iz Dubrovnika i 25-godišnjak iz Ližnjana - kažnjeni su zatvorom zbog isticanja nacističkih simbola i znakovlja. Dvojica su dobila 10, a Osječanin, koji je tijekom privođenja vrijeđao i napadao policajce, 12 dana zatvora.

Udruga mladih antifašista grada Zagreba, koja je medijskim pritiskom upozorila na događanje u Križevcima, kaznu za organizatore neonacističkog okupljanja nazvala je sramotnom.