UNATOČ SVIM IZGLEDIMA

Jordan - čudna oaza stabilnosti na Bliskom istoku

17.11.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Na početku pokreta tzv. 'Arapskog proljeća' Jordan je djelovao kao izuzetno nestabilan teren. U kraljevstvu siromašnom resursima, stiješnjenom između većih i moćnijih susjeda, opozicija kralju Abdullahu postojala je sve snažnija i sve je glasnije upozoravala na probleme kao što su neravnomjerna raspodjela bogatstva, korupcija te opresivan sigurnosni aparat

No tri godine nakon, usprkos svim izgledima, moć kralja Abdullaha samo je ojačala, zaključuje The Economist. Izbjegao je sudbinu niza autokrata u ostalim arapskim zemljama kombinacijom političke umješnosti i niza sretnih okolnosti.

Primjerice, u Jordan je stiglo oko 700.000 sirijskih izbjeglica, no ta nedaća nije ozbiljnije potresla njegovu vladavinu. Saveznici, SAD i Saudijska Arabija, redovito šalju pomoć u ime održavanja mira i stabilnosti u regiji. Tako su porast nasilja u susjednom Iraku te podjele među Palestincima u području Gaze i Zapadne obale zapravo doprinijeli smirivanju situacije u Jordanu te se u međuvremenu 'bitno smanjila želja za općom mobilizacijom protiv režima', tvrdi tamošnji analitičar Mouin Rabbani.

Naime, opozicija je razjedinjenija no ikad. Sekularne skupine spore se oko toga koju stranu u sirijskom sukobu treba podržati, a ni Islamska akcijska fronta (podružnica Muslimanskog bratstva) također nije usuglašena nakon promjene režima u Egiptu te se sve više čuju pozivi na nemilitantni pristup.

Istovremeno, usvojeno je nekoliko ustavnih promjena i pokrenuto niz antikorupcijskih istraga s kojima je relativno smirena opozicija. Kraljica Rania, čija je medijska prisutnost redovito srdila konzervativce, sve je manje prisutna u javnosti.

No svi ti faktori i dalje ne jamče dugotrajnu stabilnost. Treba još vidjeti hoće li Jordan odoljeti sukobima u bliskom susjedstvu, a novi rezovi državnih subvencija mogli bi dovesti i do novih uličnih prosvjeda, unatoč razjedinjenoj opoziciji.

Otvoreno je pitanje i do koje mjere će kralj Abdullah iskoristiti svoju trenutačnu moć za provođenje daljnjih reforma, primjerice u sektoru sveprisutnih obavještajnih službi, a koliko za povratak starom, autokratskom načinu upravljanja.