brexit

Johnson zanijekao napise o carinskim postajama duž granice u Irskoj

01.10.2019 u 11:14

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson odbacio je nagađanja da je vlada predložila uspostavu carinskih postaja duž granice između Irske i Sjeverne Irske, kako bi riješila pitanje tzv. 'backstopa'

Upitan predlaže li njegova vlada carinske postaje na nekoliko kilometara od granice, on je kazao: 'Apsolutno ne'.

Dodao je međutim da 'u konačnici, suverena, jedinstvena zemlja mora imati jedinstveni carinski teritorij. Kada se Ujedinjeno Kraljevstvo povuče iz EU-a to mora biti stanje stvari koje ćemo imati', kazao je.

Obećao je da će vrlo skoro objaviti nove prijedloge za Bruxelles, ali nije pojasnio da koji način će se regulirati pitanje granice na Irskom otoku

'Dat ćemo vrlo dobar prijedlog, to ćemo formalno učiniti vrlo skoro', rekao je za BBC.

Po dokumentima koji su procurili u javnost tijekom noći na utorak, vlada prihvaća da mora biti carinskih kontrola u Irskoj, ali se moraju provoditi dalje od granice, nekoliko kilometara od granične crte.

Vladini izvori rekli su za BBC da se priprema pravni tekst ažuriranog sporazuma o Brexitu i da će javnost o njemu saznati više tijekom idućih dana.

Britanski ministar pravosuđa Robert Buckland rekao je u utorak, referirajući se na medijske napise, da su britanski prijedlozi kojima se želi riješiti pitanje irske granice, o kojima je prva javila irska televizija RTE, samo preliminarni.

'Ti su se dokumenti pojaviti preko noći. Oni su samo preliminarni dokumenti i pokrivaju samo dio pitanja kada se radi o irskoj granici', rekao je Buckland za BBC radio.

Backstop, mehanizam kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice na irskom otoku, trn je u oku pristašama Brexita koji vjeruju da bi on održao Britaniju u trajnoj carinskoj uniji s EU-om.

Taj je mehanizam ključni problem pregovora između Bruxellesa i Londona.

Aktualna vlada kaže da je rješenje koje su postigli EU i bivša vlada Therese May neprihvatljivo te da se mora naći alternativa.

Pristaše 'backstopa' kažu pak da je on ključan kako bi se granica između Irske koja je članica EU-a i Sjeverne Irske ostala otvorenom, odnosno kako bi se održao krhki mir postignut na Veliki petak iz 1998.

Bilo kakav novi prijedlog treba odobriti parlament, koji je već tri puta odbacio sporazum o Brexitu EU-a i Therese May.