granična kontrola

Britanci umjesto 'backstopa' predlažu carinske postaje uz granicu s Irskom

30.09.2019 u 23:16

Bionic
Reading

Velika Britanija predlaže uspostavu carinskih postaja s obje strane irske granice nakon Brexita, kako bi se izbjegla potreba za graničnim kontrolama na samoj granici, prenosi irska javna televizija RTE u ponedjeljak

"Velika Britanija predložila je stvaranje niza 'centara za carinjenje' s obje strane irske granice, kao ključni dio svog plana za zamjenu backstopa", napisao je na Twitteru urednik RTE-a za Europu, Tony Connelly.

"Ti centri, zapravo carinske postaje, bili bi smješteni između 8 i 16 kilometara od granice", dodao je.

'Backstop', zaštitni mehanizam kojim se želi spriječiti ponovno podizanje čvrste granice na irskom otoku, predviđen je sporazumom o razdruživanju koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May.

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima Brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Boris Johnson obećao je izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada s ili bez sporazuma.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker rekao je ovoga mjeseca kako postojanje backstopa nije nužno za postizanje sporazuma s Velikom Britanijom.

"Što se tiče tzv. alternativnih aranžmana, koji bi nama i Britaniji omogućili da postignemo glavne ciljeve 'backstopa'... ako bude rezultata, nije me briga za instrument", kazao je.