VOJNI ORDINARIJ

Jezerinac: Blago narodu koji ima zakone u skladu s Božjim

10.08.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac rekao je danas u Vivodini na misi u povodu blagdana Sv. Lovre da je blago narodu koji ima zakone koji su u skladu s Božjim, te je pozvao okupljene vjernike da se upitaju kolika bi se u nas djeca rodila da se poštuju Božji zakoni i zavlada ljubav prema djetetu i njegovu pravu na život

'Došlo bi veoma brzo do obnove hrvatskog naroda', poručio je biskupJuraj Jezerinac, dodajući da je vrhovni zakon svima Bog, koji će im suditi.

Ističući da je mučeništvo i ljubav za Boga u djece dobrota prema roditeljimai učenje, za mlade borba da ih ne zarobe vlastite slabosti, za mlade roditeljekršćanski obiteljski život i zaštita svakog začetog a nerođenog djeteta, upitaoje što je mučeništvo za jednoga kršćanskog političara.

'Za političare je mučeništvo ostati vjeran svojoj savjesti, poglavito utrenucima kad se nađe u situaciji da bira hoće li ostati vjeran svojojpolitičkoj stranci ili Bogu. Ima situacija kada pojedine stranke zastupajumišljenja koja su protivna evanđelju, naravnom zakonu, promociji općeg dobra usvijetu. Tada se svaki čovjek, a posebno političari zbog svoje uloge moguugledati na svetog Lovru, koji je u trećem stoljeću, vremenima progona kršćana,bio vjeran Bogu sve do mučeništva", poručio je biskup Jezerinac.

'Danas mnogi žele jednostavno izbaciti Boga iz javnog života, iz medija, izkulture, iz Ustava Europske unije. Žele stvoriti jednu novu vjeru, prihvatljivuza sve ljude. To vam nije ništa drugo nego poganska religija. Ti graditelji noveEurope često zaboravljaju da su je njeni utemeljitelji osnovali na kršćanskimtemeljima. Zato je svaki kršćanin pozvan da živi evanđelje vjerno i ustrajnomakar nailazio na prijezir i ismijavanje', istaknuo je među ostalim upropovijedi biskup Jezerinac.

Župnik u Vivodini Andrija Markač rekao je da je župa sv. Lovre 1929. godineimala 3605 ljudi, a danas ih ima 650. 'Zanimljivo je da gotovo dvije Vivodinežive u Kanadi, uglavnom u Ontariju, gdje je i društvo Vivodinaca. Mnogi suiseljenici i u Americi, Australiji i europskim zemljama.

Da depopulaciju iiseljavanje Žumberka treba zaustaviti, govori i podatak da je 1970. godine uškolu u Vivodini išlo 320 učenika, a sada ih je devet. Na jesen će ih bitidvanaest, a razlog nije popravljanje slike rođenih prema umrlima, nego gašenjedviju obližnjih područnih škola', rekao je vivodinski župnik.