KARMINE U HEBRANGOVOM STOŽERU

Jesu li se HDZ-ovci unaprijed pripremili za poraz?

29.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Je li Andrija Hebrang doživio izborni neuspjeh zbog afera ministara svoje stranke, vlastitih nesmotrenih izjava ili nečeg trećeg, prepuštamo na ocjenu analitičarima, no činjenica jest da je u njegovom stožeru nakon zatvaranja birališta sve mirisalo na poraz i prije prvih neslužbenih rezultata

'Ljudi u crnom'

Te su se večeri u Hebrangovom stožeru nacrtali gotovo svi HDZ-ovi ministri, na čelu s predsjednicom stranke i premijerkom Jadrankom Kosor. No više bi koristi svome kandidatu napravili da se nisu pojavili tamo i još jednom podsjetili birače da je Hebrang kandidat stranke koja grca pod teretom afera. Mogu li Hebrangu dići rejting ministar Božidar Kalmeta, među narodom omraženi Ivan Šuker ili pak ministrica bez portfelja, za koju nitko zapravo ne zna čime se bavi, Bianca Matković? Još je samo nedostajalo da se pojave Damir Polančec i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Znakovito je da su se HDZ-ovci te večeri odlučili odjenuti mahom u crno, ili u tamnosivu varijantu. Jadranka u crnom, Šuker, Matković, Jarnjak, Hebrang... Iako su se nakon prvih rezultata izbora trudili zadržati optimizam, skup u HDZ-u nalikovao je karminama.

I atmosfera je bila sprovodna. Premda se okupilo ponešto HDZ-ovog pomlatka, od početka večeri bilo je očito da se u stožer nije došlo slaviti. Jedina razlika između karmina i Hebrangovog stožera te večeri bila je trpeza. Naime, na karminama se ožalošćeni obično dobro najedu. U stožeru su se gostili štapićima, čipsom, domaćicama i čajnim kolutićima. Da, i srećom nitko nije umro. Osim možda Hebrangovih predsjedničkih ambicija.

Otužnu atmosferu nisu se ni trudili podići estradnjaci koji su se tamo pojavili. Glavni akter priče Andrija Hebrang, zajedno s Jadrankom i ostalim članovima predsjedništva HDZ-a, nakon kratkih izjava za novinare, poput sramežljive dame, povukao se u gornje odaje zgrade HDZ-a.

HDZ-ovci su očito, vidjevši prve izlazne ankete, dva sata u izbornoj večeri vijećali kako poraz u očima javnosti umanjiti. I odluka je pala. Za poraz su okrivili ostale kandidate desnice. Oni su svojim kandidaturama, bezobrazno, uzeli dio kolača desnog biračkog tijela Hebrangu.

Meni u stožeru


A on se cijelu večer pozivao upravo na desne birače, iako su oni najvjerojatnije davno digli ruke od HDZ-a i Andrije Hebranga. Premda se može pohvaliti odličnom ulogom u Domovinskom ratu i lavovskim poslom pri organizaciji ratnog saniteta, Hebrang je glasove desnice, zajedno s HDZ-om, počeo gubiti 2000. godine. Kaže da mu je osim Dragana Primorca i Nadana Vidoševića Miroslav Tuđman kandidaturom preoteo dio glasova. Zašto li on misli da je isti glasač spreman svoj glas dati njemu i Tuđmanu, kad je upravo ovaj, današnji HDZ prednjačio u detuđmanizaciji. Od Franje Tuđmana u HDZ-u nije ostalo gotovo ništa.

Misli li Hebrang da je glasače političke desnice on s HDZ-om mogao osvojiti izručivanjem generala Haškom sudu, sumanutim traženjem topničkih dnevnika, ili uhićenjem pomoćnika generala Markača, Željka Sačića, zbog ratnog zločina u Gruborima?

Premda je Andrija Hebrang vodio korektnu kampanju, koji je začinio prozivkama na račun 'HDZ-ovih otpadnika', kako naziva Vidoševića i Primorca te je, nevjerojatno, ali istinito, ispao kao kandidat s najboljim smislom za humor, njegove konkretne poteze, ali i činjenicu da je dio vladajuće stranke, glasači mu nisu mogli oprostiti.