oprezno

Jeste li čuli za HHC? Ovi gumeni bomboni nisu ilegalni, ali se od njih možete otrovati

12.02.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Naizgled su to obični gumeni bomboni. No dovoljan je samo jedan da vas 'odvede u visine', a njih nekoliko, pokazalo se u posljednje vrijeme u Češkoj, i do trovanja i poremećaja svijesti. Riječ je gumenim bombonima koji sadrže psihoativni polusintetski kanabinoid heksahidrokanabiol (HHC). HHC nije zabranjen, a nije još uvijek dovoljno ni istražen. Proizvodnja i prodaja proizvoda s HHC-om još uvijek nije regulirana, pa zapravo možete dobiti sve i svašta

Nakon vala sumnjivih slučajeva trovanja među djecom i mladima, Češka želi zabraniti slatkiše koji sadrže heksahidrokanabiol (HHC), psihoaktivni polusintetski kanabinoid, koji je u EU-u prvi put identificiran u svibnju 2022.

Samo tijekom proteklog vikenda hitna služba u Češkoj intervenirala je zbog trovanja ovim psihoaktivnim slasticama sedam puta, a mahom je bila riječ o djeci i adolescentima. Simptomi su zapravo slični trovanju kanabisom – poremećaj svijesti, promjena raspoloženja, mučnina i povraćanje.

Nije još dovoljno istražen

Od listopada 2022. HHC podliježe intenzivnom praćenju u okviru EU-ova sustava za rano upozoravanje (EWS) kako bi se bolje razumjeli potencijalni rizici. Kako su bomboni s ovom tvari lako dostupni na tržištu, najveći je rizik da će ih djeca zamijeniti za obične bombone i onda pojesti veće količine koje onda i dovode trovanja.

'Mladi su osobito rizična i vulnerabilna populacija jer je njihov mozak još uvijek u razvoju', kazao je za tportal dr. Ivan Ćelić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče, dodavši da je dodatan problem što farmakologija i toksikologija HHC-a kod ljudi još uvijek nije proučavana.

  • +2
Gumeni bomboni Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Kako kaže, HHC nije uvršten na popis zabranjenih supstanci prema UN-ovim konvencijama o drogama te prema sadašnjim podacima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nije reguliran u većini država članica EU-a.

Neregulirano tržište

Međutim, u Finskoj i Austriji je proizvodnja i prodaja s proizvoda s HHC-om već zabranjena. U ostatku država može se naći čitav niz markiranih, ali i nebrendiranih proizvoda koji sadrže HHC, koje onda kupci kupuju i koriste na vlastitu odgovornost.

Tako se prodaju cvijet i smola kanabisa s niskim sadržajem THC-a na koje je raspršen HHC, jednokratne i višekratne e-cigarete s tekućinom koja sadrži HHC sam ili u kombinaciji s THC-om, te i već spomenuti posebno aromatizirani slatkiši poput gumenih bombona i destilati HHC-a (ulja).

Nedavno je i u Hrvatskoj zabilježen slučaj u kojem je 15-godišnjak izgubio svijest u školskom WC-u nakon što je pušio e-cigaretu s tekućinom koja je sadržavala THC i HHC.

Koja je razlika između HHC-a i THC-a?

Naime, dva glavna kanabinoida koja se prirodno nalaze u biljci kanabisa su tetrahidrokanabidiol (THC) i kanabidiol (CBD). I dok je HHC sintetiziran iz CBD-a, ekstrahiranog iz biljke kanabisa (konoplje) s izrazito niskim sadržajem THC-a, dok sam THC koji je kod nas ilegalan, ima psihoaktivni učinak i odgovoran je za osjećaj napušenosti.

Što kažu iz MUP-a

HHC se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga Ministarstva zdravstva, kažu nam iz MUP-a .

Od 1. mjeseca 2023. godine bilježe se prve zapljene HHC i tvari koje sadrže HHC u Republici Hrvatskoj. Do sada je zaplijenjeno 4,5 kg biljnih i smolastih tvari, kao viskoznih tekućina koje u sebi sadrže HHC.

Inače, proizvodi s kanabinoidima koji se prodaju u Hrvatskoj, ne smiju u sebi sadržavati više od 0,2 posto THC-a.

'Smatra se da HHC ima manje izražen psihoaktivni učinak u odnosu na THC, no to dijelom ovisi o koncentraciji i drugim čimbenicima', objašnjava Ćelić.

S druge strane neki proizvođači na internetu pišu da vas njihovi gumeni bomboni s HHC-om odvode na 'zabavu iz snova' ili pak da su namijenjeni opuštanju i ublažavanju svakodnevnih bolova na brz i jednostavan način.