otvoreno o AFERi SMS-OVI

Jelinić: Koliko je HHO primio novca od Mamića i Dinama? Čičak: Dobili smo 400 tisuća, Jeliniću, bijednik si

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 27.09.2018 10:46
  • Objavljeno 26.09.2018 u 22:53
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Zašto je uhićen Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića? Je li on dojavio Franji Vargi, bivšem informatičaru MUP-a, da se nad njime provodi kriminalističko istraživanje zbog lažnih SMS-ova Zdravka Mamića? Je li akcija USKOK-a obračun s kriminalom ili udar na desno krilo HDZ-a? Pitanja su to na koja su se odgovori tražili u Otvorenom HRT-a

Podsjetimo, policija je jutros uhitila Curića, službenog vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te kuma i bivšeg vozača potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, zbog sumnje da je Vargu upozorio da uništi podatke s hard diskova koji bi ga povezali s Mamićevim SMS-ovima.

Vargu se pak sumnjiči da je izradio lažnu prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća te po kojoj je Cvitan vršio pritisak na suca da prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, a bez ikakvih dokaza, osudi jednog okrivljenika u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, gostujući u emisiji rekao je da mu je klijent desetak dana prije presude naveo da je bio milijun posto siguran da će biti oslobođen i da su ga pojedinci uvjeravali da će biti slobodan čovjek. Naveo je da je Mamićeve SMS-ove vidio prije nego ih je objavio na konferencije za medije 5. lipnja, ali i da Mamić nije poštovao dogovor jer je ona nije bila planirana za dan kad ju je održao. Dodao je da vještačenje SMS-ova nije provedeno, a da se u medijima tvrde da su lažni.

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, naveo je da cijela priča nema veze s unutarstranačkim obračunom u HDZ-u, ali je dodao kako je očito da je uski krug ljudi iz HDZ-a koristio usluge falsifikatora i subverzivnih pojedinaca da bi poljuljao državne institucije. 'To se može nazvati državni udar', smatra Jelinić.

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) smatra da je problem što informacije cure na sve strane i što pravna država ne funkcionira. Napao je Jelinića da je glasnogovornik paraobavještajnog podzemlja.

Jelinić mu je uzvratio da mu uopće nije jasno s kojih pozicija nastupa i zašto brani Mamića. Upitao ga je koliko je posljednjih godina HHO dobio novca od Dinama i Mamića.

  • +41
  • +38

Zdravko Mamić održao konferenciju za medije pod nazivom Moja istina - točno u podne

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Nisam ništa osobno dobio. HHO je dobio 400 tisuća kuna', kazao je Čičak, poručivši Jeliniću da je jadnik i bijednik. Jelinić je istaknuo da je cijela situacija jako neugodna za Brkića.

Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije, zaključio je da je Vargin uradak na razini djeteta iz škole.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!